NaslovnaVESTIMesto za Srbiju rezervisano u EU

Mesto za Srbiju rezervisano u EU

EPA/Robert Ghement

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar pozvali su sve političke i društvene snage u Srbiji i građane da pristupanje EU postave za nacionalni prioritet i dodali da je u toj zajedničkoj domovini mesto za Srbiju rezervisano.

Oni su u autorskom tekstu za Politiku podsetili da se svake godine Francusko-nemačkim danom obeležava Jelisejski sporazum, koji je potpisan 22. januara 1963. godine, a koji je predstavljao temelj trajnog pomirenja između Nemačke i Francuske.

“Kultura dijaloga koja preovladava u našim odnosima, obeležena iskrenošću i uzajamnim poštovanjem izvor je kreativnih i pozitivnih kompromisa u korist naših zajedničkih ciljeva, interesa i vrednosti koji čine Evropsku uniju”, naveli su oni.

Ambasadori su naveli da su među ciljevima koje dele danas u prvom planu oni koji se odnose na proširenje i jačanje Evropske unije, dodajući da je Srbija deo tog plana proširenja.

“Samo će proširena EU moći da se suoči sa geopolitičkim i globalnim izazovima, ukoliko se opskrbi sredstvima koja joj omogućavaju da efikasno dela u interesu svojih zemalja članica”, rekli su oni.

Dodali su da su Nemačka i Francuska zajednički angažovane na podršci implementacije svih reformi koje je Srbija preduzela na putu pridruživanja EU, za koji su izrazili očekivanje da će se dogoditi uskoro.

Oni su podsetili da je u januaru ove godine desetogodišnjica otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU, navodeći da se radi o zahtevnom procesu i da su zbog toga rokovi dugi.

.- Pozivamo vlasti, sve političke i i društvene snage da i sve građane Srbije da cilj pristupanja EU postave za nacionalni prioritet. U toj našoj zajedničkoj domovini sloboda, pravne države i imperativa socijalne pravde, mesto za Srbiju je rezervisano. Želimo da toj zajedničkoj domovini vaša prijateljska zemlja, svojm istorijom i nacionalnim duhom, da nezamenjiv doprinos – naveli su oni.

Ambasadori su istakli da je demokratija i dalje osnova za pregovore o pridruživanu.

“U tom smislu, našim dvema zemljama se čini da je od suštinskog značaja da budu otklonjene sumnje koje proizlaze iz navoda o neregularnostima, formulisanim nakon izbora od 17. decembra prošle godine, kao i da preporuke OEBS/ODIHR-a budu sprovedene, ne samo kako bi se Srbija približila standardima EU u vezi sa izbornim pitanima, već da bi se ojačalo poverenje srpskog naroda u demokratske procese i adekvatno nezavisno funkcionisanje institucija”, navodi se u tekstu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mesto #Srbiju #rezervisano

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja