NaslovnaVESTINadam se da ćemo da formiramo vladu do 15. marta — RT...

Nadam se da ćemo da formiramo vladu do 15. marta — RT Balkan

Imamo znatno veću stopu rasta nego što je evropski prosek. Naš cilj uvek mora da bude četiri posto. Predviđaju nam rast 3,5, što je četiri puta više od evropskog proseka. To je za nas bitno kako bismo završili sve projekte koje smo započeli, ističe predsednik Republike Srbije na susretu “Zapadni Balkan i EU” i sastanku lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan

Nadamo se da ćemo do 15. marta da formiramo vladu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju posle panela “Zapadni Balkan i EU” u Skoplju i najavio da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu slobodno tržište rada za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Vučić je danas na konferenciji za medije kazao da sada “moramo brzo da reagujemo i da donosimo brojne zakonske norme”.

“To je za nas velika i važna vest. Mislim da će da doprinese stvaranju poslovnih ambijenata za nas i strane kompanije i pravljenju tržišta radne snage koje nije 6,7 miliona, već se približavamo na 11 miliona stanovnika, rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da danas u 14 časova potpisuje ovaj protokol.

“U ovom trenutku imamo gotovo 4,5 milijarde evra, likvidniji smo od mnogih zemalja EU, i nemamo potrebu za izlazak na finansijska tržišta ili zaduživanjem. Nivo javnog duga je na nivou od 52 posto, što je jak dobro kontrolisano”, kazao je on.

Posle sinoćnjeg sastanka s liderima Zapadnog Balkana Vučić je rekao da je bio na večeri sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’ Brajanom, kojoj su prisustvovali i Aljbin Kurti, Edi Rama, predstavnik Albanaca iz Severne Makedonije Alji Ahmeti.

Dodao je da “ukoliko do aprila usvojimo legislativu, da parlament izabere vladu najkasnije do 15. marta, da probamo da do kraja marta izglasamo važne zakone, onda bi EU u aprilu mogla da donesu određene odluke. Prvo raspoređivanje suma novca mogli bi biti u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora 9. juna”.

“Za nas su još važnije zelene trake za naše kamione. Smanjili bi operativne troškove i na tome ćemo da radimo”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je na panelu jedina tema bila ekonomija, kao i da je ova godina bila najlošija za svet u poslednjih 30 godina, uz godinu u kojoj je počeo kovid-19.

“Za nas nije bila tako loša, imamo znatno veću stopu rasta nego što je evropski prosek. Naš cilj uvek mora da bude četiri posto. Predviđaju nam rast 3,5, što je četiri puta više od evropskog proseka. To je za nas bitno kako bismo završili sve projekte koje smo započeli”, dodao je Vučić.

“Najčistiji izbori”

Odgovarajući na pitanje o nedavnim izborima u Srbiji, Vučić kaže da je Srbija suverena zemlja i, kako dodaje, to su bili najčistiji izbori sa najmanje prigovora, žalbi.

“Videli smo izveštaj Saveta Evrope, mnoge stvari koje vi niste ni jednom želeli da objavite, koji su govorili i hvalili sistematski pristup i ponašanje države tokom samih izbora i na sam izborni dan”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara N1 da li će prihvatiti međunarodnu misiju koja bi ispitivala nepravilnosti na izborima i dodao da nije zainteresovan da bude babica i bebisiterka za one koji gube izbore 11 godina.

“O unapređenju izbornog procesa uvek sam spreman da o tome razgovaram i to sagledam. Nemojte da unižavate svoju zemlju, Srbija je nezavisna i suverena zemlja”, poručio je Vučić i dodao da je nekima smetao Otvoreni Balkan, zbog toga što oni nisu upravljali volanom.

Otvoreni Balkan je inicijativa ljudi sa Balkana. Sami smo seli i dogovorili se, nije nas neko postavio na sto i naredio kako treba da izgleda. Uvek ćemo biti u Berlinskom procesu i saslušati svaku stvar, kazao je predsednik. 

“Sad je trka da stignemo ono što smo zamislili. Za koji dan polažemo šipove za EKSPO, pripremni radovi su urađeni, trajali su sedam-osam meseci”, kaže on.

Potezi Prištine

“Razgovarao sam sa O'Brajanom o pokušaju Prištine da ukine dinar, nastavićemo razgovore po tom pitanju”, naveo je Vučić i dodao da od 2021. godine 10 važnih dogovora kroz CEFTU nije moglo da prođe jer jedna članica to blokira.

“Pogodite koja. Ono što je važno, što su Kopman i O’ Brajan rekli, da onaj ko zaustavlja druge u narednom periodu, zaustavljaće u stvari sebe”, kaže Vučić.

“Raspravlja se gde nam je izvor rasta. To je kao kod nas, kad go ko štrajkuje, ajmo da mu pomognemo, a od koga da uzmemo? Hoćete li svakom da date novac kada mu je potreban. Moraćemo mnogo da uradimo, posebno za one koji imaju niže plate i penzije. Kažu da se odreknemo subvencija za investitore. Do 2025-2026, pa vi kažete ne možemo ni do 2027, jer naša je obaveza da se to desi dok ne uđemo u EU”, pojašnjava Vučić.

Govoreći o litijumu, rekao je da se on pita, sutra ujutru bi počeli i dodao da je to belo zlato za Srbiju, i da jedino “ako je dovoljno glup i da se jedini odreknemo svoje nafte i blaga, nemam nikakav problem sa tim”.

“Prethodna vlada nije mogla da izdrži pritisak”, rekao je predsednik.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nadam #ćemo #formiramo #vladu #marta #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja