NaslovnaRAZONODANe žurite da se obogatite

Ne žurite da se obogatite

Dr Slobodan Čupić, univerzitetski profesor i stomatolog iz Novog Sada, uspešan i priznat u svojoj oblasti, ima zanimljiv i kratak savet mladima kako da ostvare uspeh u svetu stomatologije. A to je da ne treba sve gledati kroz novac i žuriti da se što pre obogatite. Dodaje da posao i upravljanje treba posmatrati kao igru, u pozitivnom smislu, a novac ne kao svrhu rada, već kao indikator koji pokazuje kako igra napreduje, kao bodovi u sportu, i onda će novac doći sam po sebi.

Bogato životno iskustvo i uspešna karijera razlozi su da mu poverujete. On je i jedan od autora knjige „Sudskomedicinsko veštačenje nematerijalne štete”, bio je stalni sudski veštak za oblast stomatologije, autor je osam knjiga i stotinu objavljenih stručnih i naučnih radova.

Istovremeno na četiri posla

U razgovoru za naš list podelio je neka svoja razmišljanja, pravila u životu i profesiji kojima se rukovodi. Prisetio se vremena kada je radio istovremeno na četiri radna mesta – na različitim fakultetima, u različitim gradovima i različitim državama. Na imanju na selu mogao bi da provodi mirne penzionerske dane, ali i danas u 70. godini ipak je ostao vezan za svoju porodičnu stomatološku ordinaciju.

Iako je u svojoj profesiji postigao velike rezultate, priznao nam je da stomatologija nije bila njegov prvi izbor. U mladim godinama sanjao je o arhitekturi, ali kad nije položio prijemni na Arhitektonskom fakultetu, izabrao je studije stomatologije.

Diplomirao je na Beogradskom univerzitetu 1976. godine kao peti u svojoj generaciji, pripravnički lekarski staž započeo je u Smederevskoj Palanci, gde je i rođen, a nastavio u Subotici, odakle mu je supruga, koja je takođe stomatolog. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu postao je asistent na predmetu ortodoncija vilice i zuba, koja se bavi izučavanjem i korigovanjem nepravilnog položaja zuba.

– Da biste došli do ozbiljnih rezultata u poslu, struci i nauci morate mnogo i ozbiljno da radite. Jedno vreme sam istovremeno radio na nekoliko mesta: u svojoj ordinaciji u Novom Sadu, u ordinaciji u Beogradu, na privatnom fakultetu sa stomatolozima na specijalizaciji, a sa prof. Dragoslavom Đukanovićem vodio sam Stomatološki odsek Medicinskog fakulteta u Banjaluci – seća se naš sagovornik.

Posle dugo godina napornog rada dr Čupić priznaje da je ipak počeo da smanjuje obaveze. Kupio je salaš u blizini Smederevske Palanke, da bi tamo provodio vreme kad god bi mu posao dozvoljavao. Uživao u čitanju u slobodno vreme, ali i u baštovanstvu. Kaže da je i naučno potkrepljeno da od svih profesija baštovani najduže žive. Počeo je da sakuplja etno-predmete: fijaker, čeze, konjska kola i sanke, predmete za pokućstvo, ćilime, kuhinjske predmete.

Ali naš sagovornik se okrenuo još jednoj oblasti: na dva fakulteta držao je predavanja o porodičnom biznisu dugo godina, odnosno predmet menadžment u stomatologiji. Čupić kaže da su glavne prednosti porodičnog biznisa međusobno poverenje u radu, zajednički interes, sigurnost posla, verovanje u zajedničke vrednosti.

Porodični biznis

Podseća na biznis čuvenih porodica Dunđerski, Vajfert, Anastasijević, a u svetu Pežo, Ford, Ferero, Loreal.

– Porodični biznis u Srbiji najzastupljeniji je u advokaturi, stomatologiji, medicini, arhitekturi, poljoprivredi, zanatstvu i ugostiteljstvu. Da bi se mlad čovek probio u poslu i postao cenjen, a firma konkurentna na tržištu, potrebne su duge godine rada. Zbog toga najlakše je ući u porodični posao koji je već razvijen, gde možete puno i brzo da naučite ono što je neophodno i važno, a bez ličnog finansijskog kapitala – kaže dr Čupić čija porodična stomatološka ordinacija posluje već trideset godina, a jezgro tima čine još i supruga Vesna, kćerka Ivana i sin Dejan.

Automehaničar se više bira od zubara

Stomatologija se razvija neverovatnom brzinom, pa to zahteva da se stomatolog neprekidno usavršava. Pošto se dosta bavio odnosom pacijenata i stomatologa, prof. dr Čupić otvoreno priča i o njihovim najčešćim greškama. Pacijente savetuje da se dobro raspitaju o stomatologu u „čije ruke” se prepuštaju: koje je specijalnosti, koliko radnog iskustva ima, eventualne supspecijalnosti, titule i koje ljudske kvalitete ima.

– Često sam bio zapanjen koliko je pacijent malo truda uložio da pronađe kvalitetnog i sposobnog stomatologa. Često je više truda uložio za izbor automehaničara, nego za izbor stomatologa – ističe naš sagovornik.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#žurite #obogatite

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja