NaslovnaVESTIKomšić nije izabran voljom hrvatskog naroda — RT Balkan

Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda — RT Balkan

23. jan 2024 17:58

| Obnovljeno: 23. jan 2024 17:58

Željko Komšić je za vladu i sve druge institucije Hrvatske član Predsedništva BiH, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, poručio je Andrej Plenković

Vlada Republike Hrvatske, kao i ostale institucije, nemaju ništa protiv člana Predsedništva BiH Željka Komšića, ali smatraju da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković obrazlažući zašto je jutros odbio da se sretne sa članovima Predsedništva BiH na sastanku u Sarajevu kojem su prisustvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Holandije Mark Rute.

Istakao je da njegov potez nikako nije bio usmeren ka tome da iskaže nepoštovanje instituciji Predsedništva BiH.

“Zahvaljujući insistiranju Hrvatske tim EU je danas u Sarajevu, ne slučajno u ovom sastavu i ne slučajno ovako rano. Odnosi se na jedan problem koji postoji u BiH od 2006. godine, ponovio se 2010. a onda i 2018. i 2022. Reč je o izboru hrvatskog člana Predsedništva BiH. Komšić je biran glasovima drugih naroda, a ne većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH”, ukazao je Plenković, ističući:

“Mi kao hrvatska Vlada, čiji sam premijer osam godina, oštro se protivimo tome, ne zato što imamo nešto protiv Komšića i Predsedništva nego zato što principijelno smatramo da je važno da se ravnopravnost pokazuje i u izbornom procesu. On je za vladu i sve -druge institucije Hrvatske član Predsedništva, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u BiH.”

Hrvatski premijer Andrej Plenković otkazao je u poslednji čas dolazak na sastanak u Predsedništvu BiH i to zbog prisustva Željka Komšića, prenosi RTRS.

Iz Plenkovićevog kabineta je ranije saopšteno da je Komšić na poslednjim izborima izabran za člana Predsedništva BiH kao predstavnik hrvatskog naroda, ali glasovima Bošnjaka.

“Čvrst stav hrvatskog premijera Andreja Plenkovića je da se ne sastaje sa članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem i zato se nije pojavio na jutrošnjem sastanku u Predsedništvu BiH”, rečeno je Hini iz hrvatske delegacije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Komšić #nije #izabran #voljom #hrvatskog #naroda #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja