NaslovnaVESTIPalestina mora da postane punopravna članica UN

Palestina mora da postane punopravna članica UN

NJUJORK – Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Žang Jun izjavio je da Palestina mora da dobije punopravno članstvo u UN i dodao da sa sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi treba poslati jasnu poruku jedinstva o situaciji u Pojasu Gaze.

“Uprkos međunarodnom konsenzusu o uspotavljanju prekida vatre, upotreba veta od strane stalnih članica tokom debata o prošlim rezolucijama u Gazi, ometala je te napore”, rekao je Žang na sednici SB UN.

Dodao je da nedostaju politička volja i odlučnost i pozvao Savet da hitno preduzme inicijativu za uspostavljanje mira na Bliskom istoku.

On je istakao da se hitan prekid vatre mora smatrati prioritetom.

“Članovi međunarodne zajednice ne bi trebalo da štede diplomatske napore da promovišu primirije i spreče dalje prelivanje sukoba na čitav Bliski istok”, rekao je kineski diplomata, objavljeno je na sajtu UN.

Zvaničnica SAD: Ne sme da dođe do prisilnog iseljavanja civila u Gazi

Američka podsekretarka za civilnu bezbednost, demokratiju i ljudska prava Uzra Zeja izjavila je danas da ne sme da dođe do prisilnog iseljavanja civila u Pojasu Gaze.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekla da SAD nastavljaju da traže od izraelskih zvaničnika da učine više na zaštiti civila i da poštuju međunarodno pravo.

Zeja je rekla da posebnu zabrinutost izaziva nedostatak bezbednosti u zdravstvenim ustanovama i drugim civilnim objektima, objavljeno je na sajtu UN.

“Hamasovi brutalni napadi pokrenuli su ovaj sukob”, istakla je američka zvaničnica i dodala da talačka kriza mora da bude okončana, a da Savet bezbednosti UN mora da osudi akcije palestinske militantne grupe i da zahteva hitno oslobađanje talaca.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Palestina #mora #postane #punopravna #članica

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja