NaslovnaVESTISrbija nije potpisala, Republika Srpska protestuje — RT Balkan

Srbija nije potpisala, Republika Srpska protestuje — RT Balkan

Srbija se nije pridružila izjavi u kojoj se “poziva Rusija da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u Savetu bezbednosti UN bez znanja i saglasnosti Predsedništva BiH potpisao antirusko zajedničko saopštenje predstavnika 47 zemalja, što je naišlo na oštre proteste predstavnika Republike Srpske koji njegovu odluku smatraju jednostranim činom, a ne stavom države.

Srbija nije podržala izjavu kojom se “poziva Rusija da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

Takođe, stalni predstavnik Ukrajine pri UN pročitao je zajedničko saopštenje 47 zemalja u kojem poručuju da “osuđuju stalnu vojnu podršku ruskom ratu, uključujući Iran, Belorusiju i Severnu Koreju” i “pozivaju ​​sve zemlje da ne daju oružje i vojnu opremu, uključujući projektile i dronove ili drugu podršku”.

Savetnik predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić ukazuje za RT Balkan da ovakva vest ne treba da zbunjuje bilo koga, jer se u diplomatiji BiH samo diplomate iz RS drže Ustava i zakona.

“Hrvatske diplomate ignorišu BiH i isključivo su vezane za politiku HDZ-a, a bošnjačke se ponašaju kao da za njih ne postoji zvanična spoljna politika BiH, pa se dodvoravaju zapadnim silama i muslimanskim zemljama kako bi izvukli neku političku korist i napravili štetu Srbima i Hrvatima”, ukazuje Tadić.

Tadić dodaje da je Lagumdžijin postupak u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a samim tim i u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

“Bosna i Hercegovina zvanično ostaje neutralna zemlja kada je u pitanju sukob Rusije i Ukrajine, bez obzira na to kako se bilo ko od diplomata BiH pojedinačno i neustavno ponašao, a što se u ovom slučaju odnosi i na ponašanje šefa Misije BiH pri UN Zlatka Lagumdžije”, naglašava Tadić.

I predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ocenjuju da je Lagumdžijin postupak nedopustiv, kao i da ne odražava stav BiH.

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac poručuje da je Lagumdžija pred Ujedinjenim nacijama nastupio kao pojedinac, nikako u ime BiH, jer nije imao odobrenje Predsedništva BiH da se svrstava na jednu stranu prilikom rasprave o Ukrajini.

“Prema Ustavu BiH, Predsedništvo BiH je kreator spoljne politike zemlje, a dužnost ambasadora je da sprovode dogovorenu i usaglašenu politiku. Dakle, Lagumdžija je u Ujedinjenim nacijama izneo lični stav i u lično ime je potpisao neko saopštenje, u želji da se dodvori zapadnim mentorima koji šire maligni uticaj i antirusku histeriju u BiH”, ukazuje za RT Balkan Košarac.

Ministar Košarac ističe da “to definitivno nije stav BiH, jer se bez Republike Srpske nijedna odluka ne može doneti u ime BiH”.

“Dodatni paradoks je što se, koliko mi je poznato, govori o stavu vlade BiH, a da pri tome BiH nema vladu”, primećuje Košarac.

Kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini, podseća ministar Košarac, Republika Srpska i njeno političko rukovodstvo, kao i predstavnici na zajedničkom nivou, od početka se zalažu za neutralan stav i pozivaju na mir.

“Nažalost, Lagumdžija nije izolovan primer, budući da smo u prethodnom periodu bili svedoci da su pojedini ambasadori iz bošnjačkog naroda u brojnim slučajevima istupali samostalno i bez stava Predsedništva BiH, kršeći Ustav sopstvene zemlje”, navodi Košarac.

Posao za tužilaštvo

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović navela je da je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija “u lično ime potpisao nečije saopštenje, ne znači da iza toga stoji BiH niti njena vlada, koje inače nema”.

Ona je naglasila da zvaničan stav BiH podrazumeva da nešto bude usaglašeno u Predsedništvu, koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

“U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsedništva, što znači da je ambasador pri UN, sam ili u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog delovanja”, istakla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, “to znači da ovde verovatno ima posla i za tužilaštvo, jer ambasador nije mogao nešto potpisati u “ime Vlade BiH”, prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za spoljnu politiku zaduženo Predsedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je sprovode”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik takođe je naveo da Lagumdžija nije imao odobrenje Predsedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom današnje rasprave o dešavanjima u Ukrajini.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da stalni predstavnik BiH u UN Zlatko Lagumdžija mora da trpi posledice zbog današnjeg istupanja.

“Kao takav, Lagumdžija ne može da pretenduje da bude predstavnik svih građana u BiH, nego samo jednog njenog dela. Ali, to je već stvar unutrašnje reakcije najviših organa vlasti u BiH”, izjavio je iskusni diplomata za RTRS.

Zajednička izjava učesnika Krimske platforme: Da li se i Srbija priključila?

On je objasnio da diplomatski predstavnici u međunarodnim organizacijama i kod vlada drugih zemalja deluju u skladu sa instrukcijama svojih institucija.

Ako je taj predstavnik, kaže Jovanović, nešto uradio bez instrukcije od sva tri člana Predsedništva BiH, onda je to učinio na svoju ruku kao slobodni strelac ili kao navijač jedne od strana u BiH, što nije ispravno.

“Zbog toga bi Lagumdžija trebalo da trpi posledice, a kakve, to je stvar najviših organa vlasti u BiH”, naglasio je Jovanović.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbija #nije #potpisala #Republika #Srpska #protestuje #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja