NaslovnaVESTIStrategija za nevećinske zajednice i licence za kompanije koje rade sa dinarima...

Strategija za nevećinske zajednice i licence za kompanije koje rade sa dinarima — RT Balkan

23. jan 2024 17:50

| Obnovljeno: 23. jan 2024 17:50

Strategijom za zaštitu prava i interesa zajednica za 2023–2027. godinu predviđa se zaposlenje pripadnika nevećinskih zajednica u centralnim institucijama tzv. Kosova

Umesto da formiraju Zajednicu srpskih opština, na šta su se obavezali pre deset godina, tzv. vlada Kosova usvojila je Strategiju za zaštitu prava i interesa nevećinskih zajednica u javnoj administraciji. Pored toga, posle najava koje su uznemirile naš narod na KiM, da će od 1. februara jedino platežno sredstvo biti evro, odlaze i korak dalje – pripremaju posebne licence za one kompanije koje bi da rade sa dinarima.

Ministar u privremenim prištinskim institucijama Nenad Rašić ubeđuje da nema razloga za strah kod građana i da će se rešiti platni promet iz Srbije.

“Postoji jedan drugi predlog, a to je ako bude licencirana neka druga kompanija koja bi trenutno mogla da radi sa dinarima, onda bi i to moglo biti rešenje, ali sad u ovom momentu faktički nije moguće zato što nema nijedna licencirana kompanija da radi sa dinarima. Nije novina da će Komercijalna banka biti zatvorena i da to naređenje nije došlo iz kosovskih institucija, nego je naređenje došlo iz drugih filijala, kao što je filijala u Srbiji. Ja sam znao još pre godinu dana da će do toga doći i zašto niko ništa nije preduzeo u međuvremenu, a oni su doneli poslovnu odluku da tamo više ne koriste dinare”, rekao je Rašić.

On tvrdi da je posredi politička manipulacija, ali ne iz Prištine već, kako je rekao, “očekivano iz Beograda”.

Kaže da “Poštanska štedionica” nije blagovremeno ispunila sve zakonske elemente koji su potrebni da bi mogla da preuzme licencu operativnosti sa dinarima.

“Što se tiče građana, da se ne bi bojali, ja sam siguran da ćemo naći način, eventualnog plaćanja preko Centralne banke Kosova i automatizmom bi se konvertovali u momentu kada budu bili plaćeni i možda će samo da uštede na proviziji u menjačnicama”, dodao je Rašić.

Rašić je za februar i mart najavio različite pozive ministarstava za apliciranje, gde će biti zapošljeno 150 ljudi iz redova nevećinskih zajednica.

“Zapošljavanje pripadnika nevećinskih zajednica u centralnim institucijama predviđeno je Strategijom za zaštitu prava i interesa zajednica za 2023–2027. godinu, koju je nedavno usvojila tzv. vlada Kosova, a čija je vrednost 32 miliona evra”, navodi se, prenosi Kossev.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Strategija #nevećinske #zajednice #licence #kompanije #koje #rade #dinarima #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja