NaslovnaVESTIAko nema napretka u dijalogu, nema ni u pristupanju EU — RT...

Ako nema napretka u dijalogu, nema ni u pristupanju EU — RT Balkan

25. jan 2024 18:48

| Obnovljeno: 25. jan 2024 18:48

On je naglasio da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbežno povezani i neodvojivi procesi

Pristupanje Evropskoj uniji zavisi od napretka dijaloga Beograda i Prištine, poručio je portparol Peter Stano.

“Evropska unija je u više navrata, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put ‘Kosova’ i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU. Drugim rečima, ako nema napretka u dijalogu, nema ni napretka u procesu pristupanja EU”, rekao je Stano.

Istakao je da je takav stav EU naveden u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 2013, 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izveštaji o Beograda i Prištini.

“Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog”, rekao je Stano.

Naglasio je da su ta dva procesa zapravo deo istog puta, odnosno da su dijalog i pristupanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji neizbežno povezani i neodvojivi.

“Tako da bez napretka u dijalogu i u ispunjavanju obaveza nema napretka na putu ka EU. Ako postoji napredak na jednoj strani, onda će se to odraziti na proces pristupanja tog partnera”, naglasio je Stano.

Vučić: Ne čekam izveštaj o izborima iz inostranstva; Moguća istraga o naoružavanju Prištine

Kada je reč o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izveštaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini.

“Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posledice, ne komentarišući pojedinačne primedbe bilo koga u konkretnom kontekstu”, rekao je Stano i dodao da EU očekuje bezuslovnu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvetljavanju onoga što se dogodilo.

Novi izbori na severu KiM trebalo bi se održe što pre

Stano je rekao da bi novi lokalni izbori na severu Kosova i Metohije trebalo da budu održani što je pre moguće i kao pozitivno ocenio to što je taj proces započeo prikupljanjem potpisa za smenu gradonačelnika opština na severu Pokrajine.

“EU pozitivno primećuje da je proces započeo pošto su Srbi prikupili potpise za početak procesa opoziva gradonačelnika, u skladu sa Administrativnim uputstvom. EU poziva kosovske vlasti da obezbede nesmetan nastavak procesa”, rekao je Stano za Tanjug.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #nema #napretka #dijalogu #nema #pristupanju #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja