NaslovnaVESTIVučić i Dačić da se izjasne o Vulinu — RT Balkan

Vučić i Dačić da se izjasne o Vulinu — RT Balkan

24. jan 2024 16:06

| Obnovljeno: 24. jan 2024 16:06

Ministar spoljnih poslova je istakao da se u BiH ponose demokratijom i slobodom govora

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se oglasio povodom zabrane ulaska u Srbiju pevačici Selmi Bajrami, koja je na jednom nastupu pokazala simbol dvoglavog orla i pozvao Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića da se oglase.

“To što rade u Srbiji je crna rupa. Da li je Vulin taj koji može da donese ove odluke za bilo koga koji izrazi bilo kakav stav? Feđu Štukana su zadržali jer je rekao svoj stav. Sanksionisanje tih ljudi pokazuje da vlasti u Srbiji imaju tu tamnu stranu. Pozivam Vučića i Dačića da se izjasne ili je činjenica da ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme”, rekao je Konaković na konferenciji za medije.

On je istakao da se u BiH “ponose svojom demokratijom” i da “neće uzvraćati istom merom”, te da je u “BiH sloboda govora zagarantovana, kao i iskazivanje mišljenja”.

Konaković je naveo da je “Aleksandar Vulin onaj koji je studentkinjama koje su veličale ratne zločince ponudio stipendiju u Beogradu” misleći na dve studentkinje iz Republike Srpske koje su doživele brutalan linč “demokratskih” sarajevskih medija i kolega s fakulteta zbog objava o ratnim komandatima VRS i proteranim sarajevskim Srbima.

Podsećamo, devojke su izložene medijskoj harangi i linču Sarajeva, dok su studenti Fakulteta za kriminalistiku iz tog grada tražili da budu izbačene sa studija, nakon čega su na poziv tadašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastavile na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

 Doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je da je bosanskoj pevačici zabranjen ulazak u Srbiju po njegovom naređenju jer je Bajrami pred kamerama “ponosno pokazivala simbole Velike Albanije”.

Ne možete pokazivati simbole ‘Velike Albanije’ i uzimati novac u Srbiji. Kome je ‘Velika Albanija’ ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provere, izjavio je Vulin za “Tanjug”.

Podsetimo, bosanska pevačica Selma Bajrami je pevala pesmu “Vale Kosovare” i u jednom trenutku je pokazala dvoglavog orla, a ceo snimak je isplivao na društvenim  mrežama.

Moramo da podsetimo da je demokratska BiH, koja baštini evropske vrednosti i slobodu govora, ranije zabranila ulaz u zemlju srpskom advokatu Goranu Petronijeviću sa obrazloženjem da on predstavlja pretnju po bezbednost, javni poredak, red i mir i javno zdravlje u BiH ili po međunarodne odnose BiH.

Uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbednost, BiH je bila donela odluku o zabrani ulaska na njenu teritoriju i univerzitetskom profesoru Milošu Koviću a “pretnja po BiH demokratiju” je bio i bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Odluku o ukidanju zabrane ulaska u BiH Petronijeviću i Koviću donela je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), nakon godinu dan od njenog uvođenja, dok za Dikića nema informacija da li je zabrana ukinuta ili je i dalje na snazi.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vučić #Dačić #izjasne #Vulinu #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja