NaslovnaRAZONODAAlabama prvi put pogubila osuđenika azotom

Alabama prvi put pogubila osuđenika azotom

Američka savezna država Alabama sinoć je novom i neproverenom metodom izvršila smrtnu kaznu nad Kenetom Smitom, koji je osuđen na smrt pre 35 godina. Time je započela primena potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozorili da može da izazove preteranu patnju osuđenika na smrt.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubistvo supruge sveštenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. On, takođe, spada među retke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja.

Naime, prilikom pokušaja izvršenja smrtne kazne 2022, Smit je trebalo da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom, ali egzekutori nisu uspeli da mu pogode venu zbog njegovih silnih posekotina na rukama.


Ovoga puta je pogubljenje bilo uspešno sprovedeno. Smit je preminuo u 20:25 po lokalnom vremenu, objavili su zvaničnici, a prenosi Si-En-En.

“Noćas je zbog Alabame čovečanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve”, bile su poslednje Smitove reči, naveli su svedoci pogubljenja, u zajedničkom izveštaju.

Svedoci su dodali da se činilo da je osuđenik pri svesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dva minuta tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko da diše, sve dok nije preminuo. Oni su naveli da je pogubljenje ukupno trajalo oko 22 minuta, a da je Smit ostao pri svesti prvih nekoliko minuta.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja, portparol Odeljenja za zatvorske ustanove Alabame Džon Ham je rekao da je aparat sa azotom radio 15-ak minuta.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje azotom, upozoravajući da bi moglo da izazove niz katastrofalnih posledica, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi Bi-Bi-Si.

Prošle nedelje je visoki izvestilac UN za ljudska prava pozvao na obustavu pogubljenja, rekavši da bi se ovakvo pogubljenje moglo, prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, okvalifikovati kao mučenje ili nehumano i okrutno postupanje.

Dražava Alabama je ranije tokom sudskog procesa objjavila da bi Smit trebalo da izgubi svest unutar nekoliko sekundi i umreti za nekoliko minuta.

Alabama zagovara asfiksiju (gušenje) kao jednostavniju alternativu za zatvorske sisteme koji se bore sa nalaženjem vena osuđenika ili teško nabavljaju supstance za smrtonosne injekcije.

Udruženja za ljudska prava, stručnjaci UN i Smitovi advokati su nastojali su spreče izvršenje smrtne kazne, tvrdeći da je metoda riskantna, eksperimentalna i da bi mogla da uzrokuje bolnu smrt ili bi se izvršenje moglo završiti nesmrtonosnom povredom.

Smitu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu masku preko koje je udisao čisti azot.

Portparol Ham je na konferenciji za novinare prokomentarisao reakciju zatvorenika:

“Tresao se na početku. Činilo se da zadržava dah. Bilo je i nekih nevoljnih pokreta i nešto borbe za dah, ali to je sve bilo očekivano”.

Prema informacijama koje je objavilo Odeljenje za zatvore Alabame, Smit je pre pogubljenja pojeo svoj poslednji obrok, koji se sastojao od šnicle, prženih krompirića i jaja.

Smit je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubistvo Elizabet Senet u martu 1988. godine.

Ubistvo je naručio njen suprug sveštenik, koji je bio u dugovima. Za to je muškarcima platio 1000 dolara. Napadači su pretukli 45-godišnju ženu alatom za kamin i izboli je nožem u grudi i vrat, a njena smrt je inscenirana tako da izgleda kao provala.

Njen suprug Čarls Senet je nameravao da prikupi novac od osiguranja, ali je počinio samoubistvo kada su detektivi počeli da otkrivaju o čemu se zapravo radi.

Smitov “kolega po zločinu” Džon Forest Parker pogubljen je 2010. Smit je na suđenju priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je rekao da nije direktno učestvovao u ubistvu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Alabama #prvi #put #pogubila #osuđenika #azotom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja