NaslovnaVESTIBriselu smeta učešće Srbije na Samitu nesvrstanih — RT Balkan

Briselu smeta učešće Srbije na Samitu nesvrstanih — RT Balkan

25. jan 2024 16:21

| Obnovljeno: 25. jan 2024 16:21

Šef srpske diplomatije je ukazao da se sa raznih međunarodnih adresa upućuju kritike na račun politike Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija stalno iznosi kritike na račun Srbije, kojoj Brisel zamera i zbog učešća na Samitu nesvrstanih u Ugandi.

Dačić je rekao da EU misli da Srbija ne treba da se bavi tim zemljama, jer ako neko hoće da bude član EU – ne može da bude član Pokreta nesvrstanih.

“Međutim, mi više nismo član Pokreta nesvrstanih. Iako smo ga osnovali, a više od 100 članica UN postale su članice Pokreta, mi samo pomažemo pokretu”, rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je istakao da je Srbija donirala oko 3.000 zastava zemalja koje su učestvovale na Samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi i dodao da je taj pokret na strani Srbije u pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Veliki broj zemalja iz Pokreta nije priznao samoproglašeno Kosovo i mi moramo aktivno da učestvujemo u svemu tome. Oni nas malo bolje razumeju nego ovi sa Zapada zato što su oni imali slične probleme. Morali da se bore za svoju slobodu i nezavisnost protiv kolonijalizma, a mi smo im tu davali ogromnu podršku”, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da se sa raznih međunarodnih adresa upućuju kritike na račun politike Srbije, i to iz sve više razloga.

“Jedan dan je razlog to što nismo uveli sankcije Rusiji, drugi dan je problem zašto razvijamo odnose sa Kinom, a treći dan zašto se ne pridružimo napadima na Iran”, rekao je Dačić.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Briselu #smeta #učešće #Srbije #Samitu #nesvrstanih #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja