NaslovnaPLANETAMeđunarodni sud pravde nije naredio prekid vatre, ali traži da Izrael spreči...

Međunarodni sud pravde nije naredio prekid vatre, ali traži da Izrael spreči genocid u Gazi

HAG – Međunarodni sud pravde (MSP) danas, postupajući po tužbi za genocid protiv Izraela, ipak nije naložio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je naložio Izraelu da preduzme sve mere “u okviru svojih ovlašćenja” da spreči sva dela koja pokriva konvencija o genocidu.

Slučaj je pokrenula Južna Afrika, koja je u tužbi tražila da sud donese hitnu meru i naredi Izraelu da obustavi svoju operaciju u Pojasu Gaze.

Iako se MSP uzdržao od takvog poziva, odluka suda ipak predstavlja značajnu kritiku ratnog ponašanja Izraela i nastavak je rastućeg međunarodnog pritiska da se zaustavi izraelska ofanziva u kojoj je dosad ubijeno više od 26.000 Palestinaca, uništeni ogromni delovi te palestinske enklave, a skoro 85 odsto od njenih 2,3 miliona ljudi moralo da napuisti svoje domove, navodi AP.

U dugo iščekivanoj odluci koju je donelo veće od 17 sudija, MSP je odlučio da ne odbaci tužbu i naredio je šest takozvanih privremenih mera za zaštitu Palestinaca u Gazi. Mnoge mere odobrila je ogromna većina sudija.

Čak je i izraelski sudija glasao za njih dve.

“Sud je akutno svestan obima ljudske tragedije koja se odvija u regionu i duboko je zabrinut zbog kontinuiranog gubitka života i ljudske patnje”, izjavila je Džoan Donahju, predsednica suda.

Evropska unija očekuje od Izarela i Hamasa da poštuju odluke MSP

Evropska unija je danas saopštila da očekuje da Izrael i Hamas u potpunosti poštuju presude Međunarodnog suda pravde. “Nalozi Međunarodnog suda pravde su obavezujući za strane i one moraju da ih se pridržavaju.

Evropska unija očekuje njihovu punu, trenutnu i efikasnu primenu”, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Najviši sud UN naredio je danas Izraelu da spreči dela genocida nad Palestincima i da učini više da pomogne civilima, ali nije naredio prekid vatre. Sud je pozvao Hamas i druge naoružane grupe u Gazi da odmah oslobode sve taoce koje drže.

Palestinski premijer: Presuda MSP kraj ere nekažnjivosti Izraela

Palestinski premijer Mohamed Štajeh izjavio je danas je da presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) predstavlja kraj ere nekažnjivosti Izraela.

On je naveo da odluka suda obavezuje zemlje koje podržavaju Izrael da se uzdrže od toga.

“To što je MSP odbio zahtev Izraela da odbaci tužbu koju je protiv njega podnela Južna Afrika je od izuzetnog značaja jer stavlja Izrael na optuženičku klupu za ratne zločine, što je prvi put da se toj zemlji sudi”, rekao je premijer, prenosi agencija WAFA.

On je izrazio zahvalnost Južnoj Africi na dokaznim materijalima koje je dostavila sudu i na profesionalnim argumentima koji optužuju Izrael da je počinio zločine protiv palestinskog naroda.

Takođe je izrazio nadu da će sud nastaviti sa razmatranjem do donošenja konačne odluke kojom se Izrael osuđuje za genocid i zločine etničkog čišćenja nad palestinskim narodom, koji su, kako je naveo, dostigli nivo bez presedana u svetskoj istoriji.

Palestinski šef diplomatije pozdravio privremene mere MSP-a za Gazu

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Al- Maliki pozdravio je privremene mere koje je danas Izraelu naložio Međunarodni sud pravde (MSP).

“Sudije MSP-a su procenile činjenice i zakon, donele su odluku u korist čovečanstva i međunarodnog prava”, naglasio je palestinski šef diplomatije. Al-Maliki je dodao da Palestina poziva sve države da obezbede sprovoljenje svih mera koje je odredio sud, “uključujući i Izrael, okupatorsku silu”. Najviši sud Ujedinjenih nacija nije naložio prekid vatre u Gazi u slučaju genocida, ali je zatražio da Izrael pokuša da smanji smrtne slučajeve i štetu u svojoj vojnoj ofanzivi u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

“Sud je akutno svestan obima ljudske tragedije koja se odvija u regionu i duboko je zabrinut zbog kontinuiranog gubitka života i ljudske patnje”, rekla je Džoan Donahju, predsednica suda.

Današnja odluka MSP-a je samo privremena mera, pošto bi mogle proći godine dok se ne razmotri kompletan slučaj koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa: Presuda MSP doprinosi izolaciji Izraela

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je danas da je današnja presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) važan događaj koji je doprineo izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi.

“Pozivamo na prestanak okupacije i sprovođenje odluka suda”, dodao je on za Rojters.

Islamski džihad, manja palestinska militantna grupa koja se bori zajedno sa Hamasom protiv Izraela u Gazi, osudila je to što MSP nije zahtevao hitan prekid vatre.

“Oklevanje suda da odmah pozove na prekid sukoba je dokaz kontrole zlih globalnih sila nad globalnim pravnim sistemima zarad njihovih interesa na račun potlačenih”, navodi se u saopštenju grupe.

Južna Afrika: Presuda MSP-a protiv Izraela pobeda vladavine prava

Južna Afrika pozdravila je danas odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) o uvođenju hitnih mera protiv Izraela zbog vojnih operacija te zemlje u Gazi, nazivajući je “ključnom pobedom” za međunarodnu vladavinu prava.

Sud je naredio Izraelu da spreči dela genocida nad Palestincima i učini više da pomogne civilima, dok ratuje protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

“Današnja presuda je odlučujuća pobeda međunarodne vladavine prava i značajna prekretnica u zahtevanju pravde za palestinski narod”, saopšteno je iz Johanesburga.

Južna Afrika koja je pred MSP optužila Izrael za genocid nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze, dodaje i da se nada da Izrael neće osujetiti primenu ove naredbe suda.

Netanijahu: Nastavićemo da se branimo

Izrael će nastaviti da brani sebe i svoje građane uz istovremeno poštovanje međunarodnog prava, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije naložio prekid vatre u Gazi u slučaju genocida, ali je zatražio da Izrael pokuša da smanji smrtne slučajeve i štetu u svojoj vojnoj ofanzivi u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Netanijahu nazvao je optužbe za genocid “nečuvenim” i sramotom koja “neće biti izbrisana generacijama”. On je istakao da, uprkos poštovanju međunarodnog prava, Izrael ima pravo na samoodbranu.

“Svetski sud u Hagu je opravdano odbacio sraman zahtev da nas liše ovog prava”, rekao je Netanijahu povodom odluke Međunarodnog suda pravde da ne naredi prekid vatre, uprkos uvedenim merama. 

Slovenija pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde o Izraelu

Slovenija je pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je Izraelu naloženo da spreči akte genocida u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarka inostranih poslova Tanja Fajon očekuje da će odluka biti sprovedena bez odlaganja.

„Sud je podvukao značaj međunarodnog prava dozvoljavajući da se nastavi postupak koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela… i naredio Izraelu da zaštiti civilno stanovništvo u Gazi. Ovo je jasna poruka Izraelu da mora odmah da zaustavi ubijanje civila u Gazi”, rekla je ona, navodi se u saopštenju, prenosi agencija STA.

Predsednica Nataša Pirc Musar istakla je da vladavina prava zahteva od svih strana da u potpunosti poštuju sve odluke MSP.

EU o navodnoj umešanosti UNRWA u napad na Izrael: Hitno preduzeti mere

Evropska unija saopštila je danas, povodom navodne umešanosti osoblja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, da očekuje od UNRWA potpunu transparentnost povodom tih optužbi i hitno preduzimanje mera protiv umešanog osoblja.

U saopštenju Evropske komisije i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove, navodi se da je EU “izuzetno zabrinuta” zbog optužbi o umešanosti osoblja UNRWA u terorističke napade na Izrael 7. oktobra i ponavlja da EU najoštrije osuđuje napade Hamasa na Izrael, koji, kako se navodi, nemaju opravdanje.

“U kontaktu smo sa UNRWA, očekujemo od nje potpunu transparentnost u vezi sa optužbama i da odmah preduzme mere protiv umešanog osoblja. Komisija će proceniti dalje korake i izvući pouke na osnovu rezultata potpune i sveobuhvatne istrage”, poručuje se u saopštenju.

Pripadnici Hamasa zarobili izraelske vojnike u tunelu u Gazi

Pripadnici Hamasa su danas u blizini izbegličkog kampa u Magazi u centralnom Pojasu Gaze napravili zasedu grupi od sedam izraelskih vojnika.

U saopštenju palestinske militantne grupe navodi se da su borci Hamasa zatvorili ulaz u jedan od svojih tunela, zarobivši izraelske vojnike unutra, pre nego što su detonirali protivpešadijski uređaj.

U ovoj akciji nekoliko vojnika je ubijeno, a ostali su povređeni, prenosi Al Džazira.

U saopštenju se dodaje da je Hamas gađao dva izraelska tenka granatom Jasin-105 i uređajem “Šavaz”.

Bar pozvao na formiranje komisije koja bi ispitala Hamasov napad 7. oktobra

Tokom sastanka kabineta za bezbednost, šef Šin Beta Ronen Bar pozvao je na hitno uspostavljanje državne istražne komisije koja bi ispitala Hamasov napad izveden 7. oktobra, javljaju izraelski mediji.

“Javnosti je ovo očajnički potrebno, a i Šin Betu takođe”, rekao je Bar, javio je Kanal 12.

Prema njegovim rečima, to će staviti tačku na sve laži i zavere, preneo je Tajms of Izrael.

U izveštajima se ne navodi kako su ministri reagovali tokom sinoćnjeg sastanka.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbio je da osnuje komisiju koja bi ispitala propuste koji su omogućili napad 7. oktobra.

Milei najavio posetu Izraelu u narednim nedeljama

Predsednik Argentine Havijer Milei izjavio je danas da će otputovati u Izrael u “narednim nedeljama”.

To će biti jedno od njegovih prvih putovanja u inostranstvo od kada je preuzeo dužnost prošlog meseca, nakon što je obećao snažnu podršku Izraelu tokom predizborne kampanje, preneo je Rojters.

Milei je govorio na događaju upriličenom povodom sećanja na Holokaust u Buenos Ajresu, gde je signalizirao podršku Izraelu u sukobu sa Hamasom u Gazi, dodajući da Argentina “neće ćutati pred Hamasovim terorom”.

“>

AP Photo/Natacha Pisarenko

“>

AP Photo/Natacha Pisarenko

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Međunarodni #sud #pravde #nije #naredio #prekid #vatre #ali #traži #Izrael #spreči #genocid #Gazi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja