NaslovnaVESTIViše od polovine ne bi bilo spremno za rat — RT Balkan

Više od polovine ne bi bilo spremno za rat — RT Balkan

27. jan 2024 11:49

| Obnovljeno: 27. jan 2024 11:49

Šta je razlog za diskriminaciju mladih, ko je kriv za sukob u Ukrajini, a gde vide budućnost Kosova i Metohije, neka su od pitanja na koje je odgovorilo 1.000 mladih u istraživanju Cesida

Istraživanje o stavovima mladih, koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratije Cesid, pokazuje da više od 80 odsto ispitanih starosti od 15 do 30 godina, ne vidi ni jednog političkog aktera, bilo da se radi o ličnosti ili političkoj partiji, koji zastupa i štiti njihove interese.

Tek svaki treći tvrdi da redovno učestvuje u izbornom procesu, dok je kod preostalih ispitanika izlazak na izbore uslovljen trenutnom motivacijom, a ne željom da se izbore za sebe i svoj glas.

Manje od polovine građana, 47 odsto, veruje u vrednosti demokratije kao najbolji sistem vladavine, dok 33 odsto veruje da je ovoj državi potreban jak vođa koga će narod slediti bez pogovora.

“Veliki broj mladih, njih 49 odsto, pokazuje zabrinutost zbog pravca u kome se kreće država u kojoj žive što daje dodatni motiv da napuste zemlju i smanjuje želju da se aktivnije uključe u pozitivne promene u njoj”, navodi Cesid u objašnjenju, prenosi “Blic”.

Članstvo u NATO alijansi je i dalje veoma nepopularnom među mladima i podršku mu daje tek svaki deveti ispitanik, dok bi na referendumu za članstvo Srbije u EU glasalo 43 odsto, a protiv 22 odsto.

Kada je u pitanju odnos mladih u Srbiji prema vojnom roku i eventualnom učešću u ratnim sukobima za zaštitu interesa naroda kome pripadaju, smanjuje se procenat onih koji imaju želju da učestvuju u ovoj vrsti aktivnosti.

“Za uvođenje vojnog roka je 45 odsto, protiv 44 odsto”, piše u istraživanju.

Manje od jedne petine bi išli u rat za zaštitu interesa i bezbednosti naroda.

“52 odsto sigurno ili verovatno ne bi bili spremni da ratuju, njih 18 odsto verovatno ili sigurno ne bi bili spremni da ratuju, a 17 odsto samo ako bi bili primorani na to”, navodi se.

Kada je reč o aktuelnoj temi rešavanja sudbine Kosova i Metohije, ulazak u oružani sukob podržava tek svaki peti ispitanik. Ipak, 24 odsto mladih veruje da je budućnost Kosova u Srbiji, 20 odsto ne zna i ne može da proceni, a isto toliko odsto smatra da će biti nezavisno.

O sukobu Ukrajine i Rusije, kao glavnog krivca vide SAD (27 odsto), NATO (15 odsto), Rusiju (13 odsto) i Ukrajinu (12 odsto).

“Zapad je agresor i Rusija pokušava da se zaštiti (32 odsto), Ukrajina je kriva jer je izazvala rat u Rusija pokušava da se zaštiti (20 odsto), Rusija je agresor u ratu a Ukrajina pokušava da se zaštiti (18 odsto)”, pokazuju rezultati.

Interesantni su rezultati koji se odnose na druge narode, jer je čak 35 odsto mladih potvrdno odgovorilo da strahuje da nam zbog mešanja i različitih kultura preti opasnost da izgubimo identitet. Kada je nasilje u pitanju, sa starim metodama vaspitanja koje podrazumeva fizičko nasilje ne slaže se 61 odsto ispitanika.

Sa druge strane, više od 73 odsto mladih bilo je izloženo nekoj vrsti nasilja tokom školovanja. Kao glavne odgovorne za tragediju u OŠ “Vladislav Ribnikar” i Mladenovcu, četvrtina navodi počinioce, a da je kriva porodica počinilaca smatra 23 odsto ispitanika.

Diskriminaciju nije osetilo nikada dve trećine mladih, 66 odsto, a 34 odsto jeste u određenoj meri a kao najčešći razlog navode materijalni položaj.

A kada se osete nebezbedno, najveće poverenje imaju u roditelje i sebe (48 odsto), a na drugom mestu je policija.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Više #polovine #bilo #spremno #rat #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja