NaslovnaVESTIBajden najavio odgovor SAD na napad na američke vojnike u Jordanu

Bajden najavio odgovor SAD na napad na američke vojnike u Jordanu

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će “odgovarati” oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”.

“Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način kojeg ćemo mi odabrati”, rekao je Bajden.

Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ranjena u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22.

To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

“>

AP Photo/Jacquelyn Martin

“>

AP Photo/Jacquelyn Martin

“>

AP Photo/Jacquelyn Martin

“>

AP Photo/Jacquelyn Martin

Galerija

Blumberg: Bajden se suočava sa pritiskom da odgovori na napad na bazu SAD

Američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa pojačanim pritiskom da se direktno suprotstavi Iranu nakon što je militantna grupa koju Teheran podržava napala američku bazu duž granice Jordana i Sirije, u kome su poginula tri i ranjena 34 američka vojnika, piše danas Blumberg.

Prema izvoru Blumberga koji je upoznat sa stavom Sjedinjenih Američkih Država, jasno je da će odgovor SAD na napad na američku bazu duž granice Jordana i Sirije biti jači od onoga što je Vašington do sada preduzimao otkako je izbio sukob u Gazi.

Jedan od mogućih odgovora koje bi SAD mogla da preuzme jeste tajna akcija u kojoj bi Vašington izveo napad na Iran, kojim bi se jasno poslala poruka, ali bez prisvajanja zasluga za njega.

Kao druga opcija pominje se mogućnost da bi Bajdenova administracija mogla da gađa iranske zvaničnike, kao što je to učinio bivši američki predsednik Donald Tramp kada je naredio ubistvo generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu 2020. godine.

Islamski otpor preuzeo odgovornost za napade u kojima su ubijena tri vojnika SAD

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napade na jordansko-sirijskoj granici, gde su u nedelju u napadu dronom na vojnu bazu SAD ubijena tri a ranjena 34 američka vojnika.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, “odupru američkim okupacionim snagama u Iraku” i kao odgovor na izraelske “masakre” nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Napadi su bili usmereni na četiri baze, od kojih su tri u Siriji, saopštila je ta militantna grupa.

Jordan je najoštrije osudio “teroristički napad” na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice.

Iran kaže da nema veze sa napadom dronom u Jordanu na bazu SAD

Teheran nije umešan u napad na američku bazu na severoistoku Jordana, u blizini sirijske granice, u kojem su ubijena tri američka vojnika, saopštila je danas misija Irana pri Ujedinjenim nacijama.

“Iran nije povezan i nema veze sa napadom na američku bazu”, navodi se u saopštenju misije koje je objavila državna novinska agencija IRNA.

U saopštenju se dodaje da u tom delu, duž sirijsko-jordanske granice, gde se napad dogodio, dolazi do sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i “grupa otpora” koje deluju u tom regionu.

“Postoji sukob između američkih snaga i grupe otpora u regionu, koje uzvraćaju osvetničkim napadima”, dodaje se u saopštenju misije Irana pri UN, prenosi Rojters. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Bajden #najavio #odgovor #SAD #napad #američke #vojnike #Jordanu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja