NaslovnaVESTIU Parizu nije postignut dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas

U Parizu nije postignut dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas

TEL AVIV – Razgovori o postizanju sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, a koji su održani danas u Parizu, bili su konstruktivni, ali dogovor o tom pitanju nije postignut, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

U saopštenju se navodi da će strane nastaviti da pregovaraju tokom dodatnih sastanaka da bi se postigao dogovor.

Sastanak je održan na inicijativu Katara, SAD i Egipta. Na sastanku je učestvovala izraelska delegacija, koju je predvodio šef Mosada David Barnea, sa predstavnicima SAD, Katara i Egipta, preneo je Skaj njuz arabik.

Dva visoka zvaničnika navela su da su američki pregovarači već postigli napredak u vezi sa potencijalnim dogovorom, prema kojem bi Izrael pauzirao vojne operacije protiv Hamasa na dva meseca u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koje je otela ta grupa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Gvozdena kupola oborila projektil ispaljen iz Gaze na Aškelon na jugu Izraela

Izraelski sistem protivvazdušne odbrane “Gvozdena kupola” oborio je danas projektil ispaljen iz Gaze na grad Aškelon na jugu Izraela, a povređenih nije bilo.

Iz opštine Aškelon je saopšteno i da nije pričinjena nikakva šteta, preneo je Tajms of Izrael.

Snimci nadzorne kamere pokazali su da je projektil lansiran iz Pojasa Gaze.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicama na granici sa Gazom, uključujući Aškelon, Netiv Haasaru i Jad Mordehaj. 

IDF: Izrael gađao položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su večeras gađale mete Hezbolaha na jugu Libana. Lokacije koje su nedavno gađali izraelski avioni u Marvahinu, Dajri i Ajta aš-Šabu uključivali su osmatračnice i drugu vojnu infrastrukturu, dodaje IDF.

Ranije u toku dana, IDF je gađao izraelski komandni centar i dodatnu infrastrukturu na jugu Libana, preneo je Tajms of Izrael.

Hezbolah je danas ispalio nekoliko raketa na oblasti na severu Izraela, Margaliot i Zarit, a rakete su pale na otvoren prostor. Izraelska vojska je, takođe, saopštila da je ispalila rekete za presretanje na dva “sumnjiva vazdušna objekta” iznad severnog Izraela.

Pelosi: FBI treba da istraži finansiranje protesta za prekid vatre u Gazi

Bivša predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da misli da bi pojedini protesti u SAD na kojima se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze mogli da budu povezani sa Rusijom i da bi američki Federalni istražni biro (FBI) trebalo da sprovede istragu o finansiranju tih skupova. Pelosi u intervjuu za Si-En-En nije pružila dokaz za te tvrdnje, objavio je Rojters.

Pelosi je istakla da ruski predsednik Vladimir Putin nesumnjivo želi da se okonča rat u Pojasu Gaze i da zbog toga smatra da su pojedini od protesta u SAD povezani sa Rusijom. “Mislim da su pojedini od ovih protesta spontani i iskreni. Mislim da su pojedini povezani sa Rusijom”, navela je Pelosi.

Ona je rekla da će predložiti FBI da istraži finansiranje tih protesta. Protesti na kojima se zahtevao prekid vatre u Pojasu Gaze održavani su širom SAD proteklih meseci, uključujući skupove u blizini aerodroma i mostova u Njujorku i Los Anđelesu, bdenja ispred Bele kuće i marševe u Vašingtonu.

Proteste je organizovao niz organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i jevrejske i antiratne grupe.

Ujedinjene nacije su zahtevale hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali su SAD stavile veto na rezoluciju o tome u Savetu bezbednosti, navodeći da će prekid sukoba omogućiti Hamasu da se pregrupiše i obnovi.

Volstrit džurnal: Skoro 80 odsto Hamasovih tunela u Gazi možda i dalje neoštećeno

Skoro 80 odsto Hamasovih tunela u Pojasu Gaze moglo bi i dalje biti netaknuto, i posle 114 dana od početka sukoba sa izraelskim snagama, piše američki Volstrit džurnal (WSJ) pozivajući se na neimenovane američke i izraelske zvaničnike.

Prema navodima američkog lista, teško je proceniti u kom procentu je izraelska vojska uspela od 7. oktobra da uništi podzemni lavirint palestinske militantne grupe ispod Pojasa Gaze.

Onemogućavanje Hamasa da koristi tunele ključno je u nastojanju Izraela da zarobi lidere te palestinske grupe i oslobodi preostale izraelske taoce, rekli su izraelski zvaničnici, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je tim ciljem opravdavao napade na bolnice i druge ključne infrastrukturne objekte u Pojasu Gaze.

SAD: Naša politika prodaje oružja Izraelu ostaje nepromenjena

Bela kuća je saopštila danas da nema promene u američkoj politici prema Izraelu, nakon što je En-Bi-Si njuz objavio da SAD razmatraju da koriste prodaju oružja Izraelu kao “polugu” da ubedi izraelsku vladu da smanji vojne operacije u Pojasu Gaze.

“Izrael ima pravo i obavezu da se brani od Hamasovih pretnji, dok se pritom pridržava međunarodnog humanitarnog zakona i zaštite civilnih života, i mi ostajemo posvećeni podršci Izraelu u borbi protiv Hamasa. Tako smo radili od 7. oktobra, i tako ćemo nastaviti. Nije bilo promene u našoj politici”, rekao je portparol Bele kuće.

Saudijski ministar: Međunarodno humanitarno pravo da bude primenjivo na sve

Međunarodna zajednica treba da učini sve da međunarodno humanitarno pravo bude „primenjivo na sve“, rekao je danas ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, Princ Fejsal bin Farhan.

Govoreći o odluci Međunarodnog suda pravde (ICJ), Fejsal je na zajedničkoj konfrenciji sa svojim egipatskim kolegom, istakao da je neophodno da “Izrael bude obavezan međunarodnim pravom”, prenosi Rojters.

Međunarodni sud pravde doneo je u petak presudu u slučaju koji je protiv Izraela pokrenula Južna Afrika, a u kojoj je Tel Avivu naređeno da preduzme sve mere da spreči genocid u Pojasu Gaze, ali nije naređen prekid vatre.

Iran: Sukob u Gazi otkriva licemernu prirodu SAD

Sukob u Gazi otkrio je licemernu prirodu takozvanih zagovornika ljudskih prava, uključujući vladu SAD, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

“Licemerno lice takozvanih zagovornika ljudskih prava, uključujući vladu SAD, razotkriveno je pred svetom (u svetlu razvoja događaja i situacije u Gazi)”, napisao je Kanani na platformi “X”.

On je okrivio zapadne organizacije za ljudska prava što nisu uspele da zaustave izraelske napade u Gazi tokom proteklih 114 dana, ali i pojedine zapadne zemalje zbog podrške Izraelu, prenosi Sinhua.

Oni koji podržavaju Izrael, prema rečima Kananija, trebalo bi da se “stide svog intenzivnog moralnog propadanja” zbog sudbine stanovnika Gaze, u kojoj je, kako je istakao, preko 1,9 miliona od 2,2 miliona žitelja raseljeno od početka sukoba, dok je više od 26.000 njih, uključujući oko 18.000 žena i dece ubijeno. 

Više od 26.400 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Najmanje 26.422 Palestinca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontolom Hamasa.

U istom periodu povređeno je najmanje 65.087 Palestinaca, prenosi Rojters.

U poslednja 24 sata ubijeno je 165 Palestinaca, a 290 je povređeno. 

Najnoviji sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeo je 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas raketirao i izveo kopneni upad na jug Izraela, pri čemu je poginulo oko 1.200 ljudi, a više od 250 osoba Hamas je uzeo kao taoce. 

Gaza: Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Al-Amal u potpunom kolapsu

Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Al-Amal u potpunom je kolapsu, izjavio je danas portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da medicinski timovi u bolnici Amal neće moći da izvode operacije jer su zalihe kiseonika iscrpljene.

Bolnica Naser je navodno tokom noći ostala potpuno bez struje, preneo je Gardijan.

Lekari bez granica su u petak naveli da, usled žestokih borbi i bombardovanja Kan Junisa, na jugu Gaze, vitalne medicinske službe u bolnici Naser, trenutno najvećoj funkcionalnoj zdravstvenoj ustanovi u enklavi, ne funkcionišu.

Lazarini: Prekid finansiranja bi mogao da dovede do obustave humanitarne pomoći Gazi

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini upozorio je danas da bi moglo da dođe do potpune obustave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze zbog odluke pojedinih država da prekinu finansijsku podršku, nakon izraelskih optužbi da su neki članovi osoblja Agencije podržavali Hamas i bili umešani u napade na Izrael 7. oktobra. 

“Devet zemalja je privremeno obustavilo svoja sredstva za UNRWA. Ova odluka ugrožava naš tekući humanitarni rad u celom regionu, posebno u Pojasu Gaze”, poručio je Lazarini, prenela je Anadolija.

Napominjući da je UNRWA zahtevala transparentnu i nezavisnu istragu, Lazarini je naglasio da je šokantna suspenzija sredstava.

Lazarini je napomenuo da je UNRWA glavna humanitarna agencija u Gazi i da se više od dva miliona ljudi oslanja na ovu organizaciju da bi preživelo.

Turska zabrinuta zbog obustave finansiranja UNRWA

Turska je zabrinuta zbog odluka nekih zemalja da obustave finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) i pozvala ih da preispitaju taj potez, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka da se obustavi finasiranje UNRWA, posle navoda da je desetak od njegovih 13.000 zaposlenih u Gazi bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra, kako se ističe u saopštenju turskog ministarstva, prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima.

“Radeći u veoma teškim uslovima, UNRWA ispunjava vitalne potrebe miliona palestinskih izbeglica. Od 7. oktobra,  Izrael je ubio više od 150 pripadnika UNRWA-e u Gazi”, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska u subotu su donele odluku da se priključe Sjedinjenim

Američkim Državama, Australiji i Kanadi u privremenom obustavljanju finansiranja UNRWA, posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.

AP: Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i osobađanju talaca

Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael pauzirao na dva meseca vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma koji bi tek trebalo da bude postignut predviđaju prekid vatre u dve faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi zatim nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

Abu Rudejna: Ukoliko Hamas pobedi na budućim izborima Abas će predati kontrolu

Ukoliko Hamas pobedi na budućim palestinskim opštim izborima, predsednik Palestine Mahmud Abas biće spreman da preda kontrolu nad Palestinskom upravom (PA) toj grupi, rekao je zamenik premijera Palestinske uprave i portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejna.

Abu Rudejna je u intervjuu za saudijski novinski kanal Al Arabija rekao da palestinski narod treba da pronađe zajednički jezik i formuliše jedinstven stav.

“Za sada političke odluke donose Palestinska oslobodilačka organizacija i njen predsednik Mahmud Abas, ali je PA spremna da posle rata održi opšte izbore i ako Hamas pobedi, predsednik će predati vlast”, rekao je Abu Rudejna, prenosi “Tajms of Izrael”.

PA nije održavala opšte izbore od 2006. godine, kada je Hamas osvojio većinu mesta u Palestinskom zakonodavnom veću.

Gutereš: Svaki zaposleni UN umešan u akte terora krivično će odgovarati

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je danas da će krivično odgovarati “svaki zaposleni UN umešan u akte terora”, posle optužbi da je nekoliko radnika UNRWA, agencije UN za rad sa palestinskim izbeglicama, na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, od 12 umešanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje.

Istovremeno je Gutereš apelovao na vlade da nastave podrškuUNRWA, posle odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbeglicama.

“Svaki zaposleni UN umešan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje”, saopštio je Gutereš. 

Izraelski ambasador pri UN kritikovao Gutereša i zatražio istragu o radu UNRWA

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog poziva da međunarodna zajednica nastavi da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), i nakon optužbi Izraela da je nekoliko radnika UNRWA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Ambasador Izraela napisao je na mreži X da je Gutereš “još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije baš bitna”.

“Nakon godina tokom kojih je ignorisao dokaze koji su mu predočeni o podršci i umešanosti UNRWA u podstrekavanje terorizma i pre nego što je sproveo sveobuhvatnu istragu kako bi locirao sve teroriste Hamasa u UNRWA, on je pozvao međunarodnu zajednicu da finansira tu organizaciju koja je duboko kontaminirana terorizmom”, napisao je Erdan.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja koja nastavi da finansira UNRWA pre sveobuhvatne istrage te organizacije trebalo bi da zna da bi njen novac mogao da bude upotrebljen za terorizam, a da pomoć koja će biti prebačena UNRWA-i može da stigne i do Hamasa umesto do stanovnika Gaze.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Parizu #nije #postignut #dogovor #oslobađanju #talaca #koje #drži #Hamas

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja