NaslovnaVESTIMađarska odgovara EU: Nećemo podleći ucenama!

Mađarska odgovara EU: Nećemo podleći ucenama!

EPA/Illyes Tibor

Mađarska vlada neće podleći ucenama, izjavio je danas mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka komentarišući navode “Fajnenšel tajmsa” da EU planira da sabotira mađarsku ekonomiju i uskrati finansiranje Budimpešti, ako se na samitu lidera Unije 1. februara ne usvoji odluka o finansijskoj pomoći Ukrajini.

Boka je na Fejsbuku naveo da ovakvi izveštaji “podržavaju tvrdnju mađarske vlade da Brisel koristi pristup finansiranju za vršenje političkog pritiska”.

On je istakao da Budimpešta ne povezuje podršku Ukrajini sa pristupom fondovima EU i odbacuje mogućnost da drugi to učine, prenosi mađarski MTI.

– Mađarska je bila konstruktivan učesnik u pregovorima i neće popustiti pred ucenama – poručio je Boka.

Glavni politički savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, Balaž Orban dodao je da je Mađarska otvorena za korišćenje budžeta Evropske unije za predloženi paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra.

On je na društvenoj mreži X (Tviter) potvrdio da je Budimpešta poslala u subotu predlog Briselu u kojem se navodi da je otvorena za korišćenje budžeta za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU za njegovo finansiranje ako se dodaju napomene, prenosi Rojters.

Savetnik mađarskog premijera ocenio je da Brisel ucenjuje Mađarsku “kao da ne postoji sutra”, iako je Mađarska, kako je naglasio, predložila kompromis.

“Fajnenšel tajms” je objavio, pozivajući se na poverljivi plan koji je izradio Brisel, da EU planira da sabotira mađarsku ekonomiju, ako Budimpešta blokira novu isporuku finansijske pomoći Ukrajini na samitu lidera EU ove nedelje.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU, a u koji je “Fajneneal tajms” imao uvid, Brisel je predstavio strategiju kojom planira da eksplicitno cilja ekonomske slabosti Mađarske, dovede u opasnost njenu valutu forintu i izazove kolaps poverenja investitora u pokušaju da nanese štetu radnim mestima i privrednom rastu Mađarske, ako Budimpešta ne odustane od veta na pomoć EU Ukrajini.

Orban je na samitu u Briselu sredinom decembra uložio veto na reviziju budžeta EU, koji uključuje finansijsku pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mađarska #odgovara #Nećemo #podleći #ucenama

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja