NaslovnaVESTIMustafa: Nema mesta da se o dinaru raspravlja u Briselu

Mustafa: Nema mesta da se o dinaru raspravlja u Briselu

EPA/Đorđe Savić

Kosovska Mitrovica

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa kaže da je suspenzija Uredbe o prestanku upotrebe srpskog dinara dodatni izazov za vladu Kosova, nakon što su zemlje Kvinte tražile da Priština odloži tu odluku do daljeg i poručuje da “pitanju dinara nije mesto čak ni u Briselu za pregovaračkim stolom”.

– Ni zemlje Kvinte nisu trebale da postavljaju takav zahtev. Način implementacije je stvar koju treba usaglasiti sa partnerima. Ali mislim da nema mesta da se o ovom pitanju raspravlja u Briselu – rekao je Mustafa.

Kako ističe, zvanična valuta na Kosovu je evro.

– Koriste se i druge valute, ali se konvertuju u evre. Ovo pravilo sada nije definisano od strane Odbora Centralne banke Kosova, ali je postojalo ranije – naveo je Mustafa.

On smatra paradoksalnim da u jednom delu zemlje i evro i dinar mogu biti sredstva plaćanja.

– Ukidanje Uredbe o prestanku upotrebe srpskog dinara sada je dodatni izazov za vladu, jer je paradoksalno reći da u jednom delu zemlje i evro i dinar mogu biti sredstvo plaćanja – poručio je bivši kosovski premijer.

Podsetimo, posle brojnih reakcija na ovu uredbu kojom se zabranjuje srpski dinar na Kosovu, zemlje Kvinte zatražile su obustavu primene ove uredbe. U njihovom saopštenju zahteva se da se za taj potez omogući dug period tranzicije i jasna komunikacija, o čemu bi trebalo da se razgovara u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mustafa #Nema #mesta #dinaru #raspravlja #Briselu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja