NaslovnaRAZONODANajpopularnija boja tkanina u petom veku

Najpopularnija boja tkanina u petom veku

Poljski arheolozi već dugi niz godina sprovode iskopavanja u Sudanu, gde je u drevnim vremenima na istočnoj obali Nila postojalo moćno nubijsko kraljevstvo Mukurija. Kraljevstvo Mukurija je zamenilo je opadajuće kraljevstvo Kuš, koje je mnogo vekova bilo ne samo komšija, već i konkurent Drevnom Egiptu.

Mukurija je dostigla vrhunac u petom veku nove ere, kada je proširila svoj uticaj na veliki deo severne Afrike. U Staroj Dongoli, glavnom gradu kraljevstva, poljski arheolozi su iskopali ostatke mnogih građevina, uključujući tvrđavu i gradski zid, kraljevsku palatu, javne zgrade i hramove. Unutar zgrada pronađeno je mnogo uzoraka tekstila. Analiza je dovela naučnike do zaključka da je plava boja bila najpopularnija boja odeće među stanovnicima Stare Dongole.

„Arheolozi koji sprovode istraživanja u Africi često se suočavaju sa nedostatkom pisanih izvora, jer je postojala dominantna tradicija usmenog prenošenja informacija“, kaže dr Magdalena Voznjak iz poljskog centra za mediteransku arheologiju na Univerzitetu u Varšavi. „Svakodnevni život stanovnici Stare Dongole, uključujući lokalnu proizvodnju tekstila i bojenje, mogu se proučavati ispitivanjem materijalne kulture zajednice.”

Zanimljivo je da je moda za plavo u ovom regionu Afrike trajala više od milenijuma. Na to ukazuju tkanine iz 16, 17. i 18. veka čije su ostatke arheolozi ovde iskopali. Istraživači su takođe utvrdili da su lokalni stanovnici pravili plavu boju za tkanine od biljnih i životinjskih sirovina.

„Istraživanje koje sada radimo pokazuje da je plava bila važna boja. Ima dugu istoriju u dolini Nila, koja seže do antike. Možda se mislilo da ova boja štiti od zla”, rezimirala je dr Voznijak, prenosi ruska „Gazeta”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Najpopularnija #boja #tkanina #petom #veku

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja