NaslovnaVESTIPostignut dogovor sa Izraelom o ukidanju viza građanima "Kosova" — RT Balkan

Postignut dogovor sa Izraelom o ukidanju viza građanima “Kosova” — RT Balkan

29. jan 2024 21:19

| Obnovljeno: 29. jan 2024 21:19

Ambasadorka Civ je informisala predsednicu privremenih prištinskih institucija o bezbednosnoj situaciji u Izraelu, dok je Osmanijeva sagovornicu upoznala sa dešavanjima na tzv. “Kosovu”

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je danas sa ambasadorkom Izraela Tamar Civ, koja ju je informisala da je nakon zahteva Prištine, vlada Izraela dala saglasnost da se odobri sporazum o ukidanju viza za građane “Kosova”.

U tom smislu, dva resorna ministarstva će nastaviti sa procedurama potpisivanja sporazuma o čemu će građani biti obavešteni čim odluka stupi na snagu, navodi se u saopštenju kabineta Osmanijeve.

Na osnovu tog sporazuma, građani tzv. “Kosova” će moći da putuju bez viza u Izrael u turističke svrhe.

Osmanijeva je zahvalila ambasadorki i Izraelu na ovakvoj odluci koja će, kako je navela, otvoriti put dubljoj bilateralnoj saradnji.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji i međudržavnim sporazumima u različitim oblastima, čije se potpisivanje očekuje uskoro.

Povodom godišnjice Dana sećanja na žrtve Holokausta, Osmanijeva je ponovila da “Kosovo” pamti milione nevinih ljudi izgubljenih u jednom od najmračnijih poglavlja ljudske istorije i da taj dan služi kao podsećanje na razorne posledice koje proističu iz mržnje i predrasuda.

Ambasadorka Civ je informisala predsednicu privremenih prištinskih institucija o bezbednosnoj situaciji u Izraelu, dok je Osmanijeva sagovornicu upoznala sa dešavanjima na tzv. “Kosovu” i u regionu.

Civ je na društvenoj mreži Iks navela da je izraelska vlada odluku donela nepune tri godine nakon uspostavljanja odnosa između “Kosova” i Izraela.

“Nadam se da će ova posebna prekretnica u našim bilateralnim odnosima dodatno podstaći sve veću saradnju između naših zemalja i zbližiti naše građane”, poručila je ambasadorka.

Less than three years after the establishment of relations between our two countries, the Government of the State of #Israel has decided to approve the visa waiver agreement for the nationals of the Republic of #Kosova.Both relevant ministries will continue the signing… pic.twitter.com/xqCwp9rjaP

— Tammy Ziv 🇮🇱 (@AmbTammyZiv) January 29, 2024

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Postignut #dogovor #Izraelom #ukidanju #viza #građanima #Kosova #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja