NaslovnaVESTISnažimo vojsku da bi sačuvali zemlju, nikoga ne ugrožavamo

Snažimo vojsku da bi sačuvali zemlju, nikoga ne ugrožavamo

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider da se u vojsku ulaže kako bi se sačuvala i branila zemlja, iako je neutralna i nikoga ne ugrožava.

“U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu, i onaj ko to ne razume, ja ne mogu da mu objasnim. Kada pogledate koliko se naoružavaju svi oko nas, i čime i kako, mi u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i naš koncept tzv. totalne odbrane”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara za šta se Srbija sprema.

Istakao je da Srbija mora da bude spremna, iako je neutralna zemlja koja nikoga ne ugrožava. 

“Mi smo neutralni nikoga ne ugrožavamo, samo su nama ugrozili teritorijalni integritet. U savremenom svetu, kao što vidite, ludilo se nastavlja svakog dana i ne zna se kad će da stane. A ja se plašim da će da bude lošije. Ovim što radimo, čuvamo našu zemlju”, rekao je Vučić. 

Vlada veliko interesovanje u inostranstvu za srpski “Lazar 3”

Aleksandar Vučić izjavio je danas, u kasarni Topčider gde prisustvuje statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera “Lazar 3”.

“Ovo je najmoderniji Lazar, Lazar 3, to je taj koji sada svi stranci hoće da kupe i  traže od nas”, rekao je Vučić tokom obilaska.

Predsedniku je rečeno da transporter ima i svuda postavljene kamere za sve koji njime upravljaju, kao i za mitraljesca, kao i veliki nivo protivminske zaštite.

Istaknuto je da nova verzija transportera ima veliki nivo zaštite ukoliko vozilo upadne u zasedu, kao i da ima jači oklop.

Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša, čekamo važan sistem iz Rusije

Predsednik je izjavio da je naručena proizvodnja 80 Lazara, 112 Miloša, kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske federacije koji služi za elektronsko ometanje.

On je prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider rekao da su obezbeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije.

“Ubrzavamo naoružanje što nije lako finansijski, blizu smo da ga kompletiramo, završavamo još neke stvari. Zaostajemo za točkašima u odnosu na susede, sa guseničarima imamo ogromnu prednost, nadoknađujemo zaostatak. Čekamo važan sistem iz Rusije koji služi za elektronsko ometanje. Ima još novih sistema što će ljudi moći da vide u Nišu za praznike”, rekao je Vučić.

Do kraja godine Vojska dobija ogromnu količinu dronova-samoubica

Vučić je istakao da veruje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.

“Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje”, rekao je Vučić prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider. 

Predsednik je dodao da nabavka novog oružja zahteva nove vojnike i novu obuku i dodao je da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

“Uvek vam više ode na povećanje plata zato što je to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije, koji imamo jednom godišnje, gde se bavimo situacijom i šta bi trebalo uraditi u narednih godinu dana. Mi moramo strahovito da ubrzamo dalje naoružavanje i da snažimo domaću industriju. Istovremeno moramo da imamo bolju obuku, iako imamo više vojnika”, naveo je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li nabavka naoružanja zahteva više sredstava od povećanja plata Vojsci Srbije.

Vojska Srbije unapredila svoje sposobnosti u poslednjih godinu dana

Predsednik je poručio da je Vojska Srbije u prethodnih godinu dana održala i unapredila svoje sposobnosti, a da država mora snažno da ubrzava dalje naoružavanje i jačanje domaće industrije.

“Iako smo mala zemlja, mi smo odgovorni, ozbiljni i uvek sposobni da sačuvamo svoju teritoriju. Moramo snažno da ubrzavamo dalje naoružavanje i da jačamo domaću industriju. Kupovina oružja i oruđa zahteva i nove vojnike, pa smo obratili posebnu pažnju na formiranje novih jedinica”, napisao je Vučić na instagram profilu buducnostsrbijeav nakon statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider.

Predsednik je dodao da Srbija kao jedina vojno neutralna zemlja u okruženju, koja nikoga ne ugrožava, a kojoj su ugrozili teritorijalni integritet, mora da bude u potpunosti spremni.

“Ovime što radimo, svoju zemlju čuvamo, branimo i odvraćamo svakog potencijalnog agresora. U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku, nećete imati ni državu, a mi smo uvek spremni da svoju sačuvamo”, zaključio je Vučić.

Pomoć Petoletki da osavremeni liniju za namensku industriju

Vučić je najavio da će država pomoći finansijski Petoletki kako bi osavremenila svoju liniju za namensku industriju.

Predsednik je istakao da treba da se ubrza proizvodnja novog topa od 30 milimetara, jer bi to bilo važno za Daljinski upravljanu borbenu stanicu, ali i opremanje “malog Miloša”.

Vučić je tokom obilaska statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kasarni Topčider, pitao ko radi DUBS 30 mm i dobio odgovor da su to Petoletka i Teleoptik.

“Može li Petoletka da osavremeni svoju liniju, da platimo koliko treba”, rekao je Vučić i zadužio ministra finansija Sinišu Malog da sedne sa rukovodstvom Petoletke i vidi kako da im se pomogne.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Snažimo #vojsku #sačuvali #zemlju #nikoga #ugrožavamo

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja