NaslovnaVESTISpremni da izvršimo obaveze, uz poštovanje Ustava i Povelje UN — RT...

Spremni da izvršimo obaveze, uz poštovanje Ustava i Povelje UN — RT Balkan

29. jan 2024 12:53

| Obnovljeno: 29. jan 2024 15:50

Miroslav Lajčak će nakon Beograda posetiti i Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

“Konstruktivan i veoma korektan sastanak sa Miroslavom Lajčakom. Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje Ujedinjenih nacija”, naveo je Vučić nakon sastanka.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put u glavnom gradu Srbije bio je u novembru prošle.

Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini, prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Kosovu i Metohiji.

Lajčak: Sagledali smo stanje dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je sa predsednikom Srbije, tokom sastanka, sagledao stanje dijaloga Beograda i Prištine.

“Kada sam danas stigao u Beograd, sastao sam se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom razgovora, fokusirali smo se na stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali smo stanje dijaloga”, napisao je Lajčak na mreži Iks.

On je dodao da je s Vučićem razgovarao o, kako je naveo, normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Arriving in Belgrade this morning, I met with @predsednikrs@avucic. In our discussion, we focused on the strategic outlook for 2024, took stock on the state of play in the Dialogue and spoke about the next steps in the normalisation of relations with Kosovo. pic.twitter.com/DiB3wdHILu

— Miroslav Lajčák (@MiroslavLajcak) January 29, 2024

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Spremni #izvršimo #obaveze #poštovanje #Ustava #Povelje #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja