NaslovnaVESTIDržava će adekvatno odgovoriti na vojni sporazum Turske i tzv. Kosova

Država će adekvatno odgovoriti na vojni sporazum Turske i tzv. Kosova

BEOGRAD – Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će država Srbija imati adekvatan odgovor na potpisivanje vojnog sporazuma između Turske i tzv. Kosova.

Vučević je rekao, odgovarajući na pitanja novinara u kasarni Topčider gde je predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao prikazu vojnog naoružanja Vojske Srbije, da taj sporazum predstavlja nastavak saradnje Turske i tzv. Kosova.

“NATO alijansa ne sarađuje institucionalno sa takozvanim kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao alijansa u transformaciji onoga što oni zovu kosovske snage bezbednosti u kosovske oružane snage, što je inače suprotno čak i njihovom ustavu takozvanog Kosova, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je, rekao bih, tu možda i lider”, istakao je Vučević.

Dodaje da taj sporazum nije prvi korak koji vidimo na tom polju.

“Zabrinuti smo i pažljivo pratimo šta je to što se dešava, vidimo da se sad otvaraju neka nova polja njihove, kako oni kažu, bilateralne saradnje, a Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane odnosno država Srbije će imati adekvatan odgovor, ne samo politički, nego ćemo naravno i naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu. Jer se postavlja pitanje – za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska, još jedna albanska vojska de facto kada pogledate etnički sastav. Za koga i zbog čega se oni toliko naoružavaju i zašto se dopremaju, doniraju sva ta sredstva ili prodaju, suprotno i vojno-tehničkom sporazumu, suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, što je direktno kršenje svih normi međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučević.

VS ima adektan odgovor na stvaranje tzv Vojske Kosova

Vučević je izjavio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije spremaju adekvatan odgovor na stvaranje tzv. vojske Kosova, a koji će da garantuje bezbednost svim građanima Srbije. 

“Na politici je da nađe političko rešenje, da proba da dođe do političkog dogovora, dijaloga, koji je bolji nego korišćenje bilo čega od ovoga što mi vidimo danas u Topčideru. Procenjujemo sve okolnosti, nadamo se i živimo za mir, ali uvek moramo da imamo odgovor ako nas neko napadne, ako treba da branimo svoj narod i svoju državu”, rekao je Vučević na pitanje novinara da li će Srbija pokretati neki međunarodni mehanizam protiv naoružavanja tzv. kosovske vojske, a posle statičkog prikaza opreme VS u kasarni Topčider. 

Kako je rekao, zadatak Ministarstva i VS je da nađu odgovor na to što Turci, SAD i ostali pokrovitelji takozvane kosovske nezavisnosti isporučuju Prištini. 

“Ponovo postavljam pitanje, a zbog čega ili za koga se oni naoružavaju? Da li zbog Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore ili pak Srbije? Mislim da je svima odgovor vrlo, vrlo jasan i Srbija ima odgovorno rukovodstvo i političko odgovorno”, poručio je Vučević.

Verujem da će Vojska Srbije biti ponos građana i garant bezbednosti

Ministar odbrane rekao je danas da Vojsku Srbije očekuje puno zadataka u 2024. godini, kao i da veruje da će vojska biti ponos svih građana Srbije, garant bezbednosti, očuvanja suvereniteta i nezavisnosti Srbije. 

Vučević je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider i tom prilikom istakao da je upoznao Vučića sa planovima za 2024. godinu. 

“Iskoristili smo današnji skup da prikažemo deo naoružanja i vojne opreme, pre svega kroz statički deo sa kojim raspolaže Vojska Srbije, ali i šta su razvojni programi koji se sprovode kroz Vojnotehnički institut i ono što rade ostali delovi odbrambene, namenske industrije Srbije”, naveo je Vučević. 

Prema njegovim rečima, napredak Vojske Srbije u 2023. godini je očigledan.

Do maja dostavljamo predsedniku analizu sa argumentima za vojni rok

Vučević je istakao da Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane ostaju pri stavu da se pokrene procedura za vraćanje vojnog roka i najavio da će do maja dostaviti zvaničnu analizu sa argumentima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odnosno njegovom vojnom kabinetu.

“Onda to čeka novu vladu i novu skupštinu, ako bude političke podrške da se o tome odlučuje. I za to ćemo zahtevati određeno vreme. To ne može da krene preko noći”, izjavio je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska statičkog prikaza naoružanja i vojne opreme VS.

Naveo je da su svi u Ministarstvu i VS bili jednoglasni po pitanju ukidanja suspenzije obaveznog služenja vojnog roka i napomenuo da su i saglasni po pitanju prigovora savesti.

“Ili potpuno ukidanje, ili maksimalno restriktivno oko civilnog služenja vojnog roka. A oni koji ne budu želeli da nose oružje, što je ustavno pravo, oni mogu da služe u kasarni i da rade neke druge stvari, neke druge poslove”, rekao je Vučević.

Kao vojno neutralnoj državi otežano nam je da se naoružavamo

Ministar odbrane rekao je danas da je u trenutnim geopolitičkim okolnostima Srbiji kao vojno neutralnoj državi teže da se naoružava.

“Da su normalni geopolitički uslovi, mi bismo možda imali i prednost, jer ne isključujemo ni jednu stranu sveta, ali danas to nije prednost, nego je nešto što velike sile neće da čuju. Ili nije prihvatljivo da se niste svrstali, jer čim se ne svrstate, vi ste protiv nekog drugog”, izjavio je Vučević nakon obilaska statičkog prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni “Topčider”.

On je istakao da i pored svih poteškoća pri nabavci opreme iz inostranstva, na svakom prikazu dela naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije moguće videti nešto novo. 

“Tako da mi uspevamo, da ono što treba da stigne, nekako stigne u Srbiju. I kao što je rekao i predsednik Republike (Vučić), mi nikada ne pokažemo ili ne prikažemo, sve ono što imamo u ovom trenutku. Tako da i ovo što je rekao predsednik da će biti prikazano narednih dana, opet neće predstavljati sve ono što imamo”, rekao je Vučević. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Država #će #adekvatno #odgovoriti #vojni #sporazum #Turske #tzv #Kosova

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja