NaslovnaVESTIKoji sistem za elektronsko ratovanje će biti prikazan u Nišu? — RT...

Koji sistem za elektronsko ratovanje će biti prikazan u Nišu? — RT Balkan

30. jan 2024 15:43

| Obnovljeno: 30. jan 2024 15:43

Zbog naprednih karakteristika, “repelent” je u stanju da automatski otkrije i onesposobi protivničke dronove, čak i one izrađene od kompozitnih materijala, malih dimenzija

Tokom obilaska statičkog prikaza Vojske Srbije u kasarni na Topčideru, predsednik Srbije najavio je da će 15. februara, na Sretenje, u Nišu javnosti biti predstavljen novi sistem za elektronsko ratovanje “repelent-1”, koji je naša država kupila od Ruske Federacije.

U pitanju je sistem za elektronsko ratovanje, a ova vest je usledila kao iznenađenje jer je dogovor o nabavci “repelenta” ostao u senci nabavke drugog ruskog sistema, slične namene – “krasuhe”.

Šta je “repelent” i kako funkcioniše?

“Repelent-1” je sistem namenjen za ometanje i obaranje bespilotnih letelica i malogabaritnih dronova, sa akcentom na suzbijanje čitavih rojeva vazduhoplova.

Prvi prototip konstruisan je 2016. i prikazan je iste godine na vojno-tehničkom forumu “Armija”. U operativnu upotrebu ruske vojske uveden je 2018. godine, a dejstvo ovog sistema zabeleženo je u Ukrajini nakon početka SVO, gde je u sadejstvu sa drugim sličnim oruđima učestvovao u obaranju neprijateljskih letelica.

Zbog naprednih karakteristika, “repelent” je u stanju da automatski otkrije i onesposobi protivničke dronove, čak i one izrađene od kompozitnih materijala, malih dimenzija i sa malim odraznim površinama, na daljinama do 30 kilometara. Ovo je omogućeno tako što sistem letelice otkriva preko njihovih primopredajnih signala, odnosno veze sa operaterom.

Kada ih otkrije, “repelent” započinje sa elektronskim ometanjem njihovih upravljačkih uređaja i senzora, kao i satelitskog sistema navigacije, a moguće ga je koristiti u svim meteorološkim uslovima, u opsegu temperatura od -45 do +50 stepeni Celzijusa, danju i noću.

Sistem se može postaviti na šasiju kamiona “MAZ” ili “kamaz” u skladu sa željama kupca, pa “repelenta” karakteriše i visok nivo mobilnosti, a prelazak iz marševskog u borbeni položaj traje nešto manje od 30 minuta. Upravljačke kabine su opremljeni ekranima putem operateri imaju uvid u otkrivene letelice i rezultate ometanja. Takođe, pretraga vazdušnog prostora i elektronsko ometanje vrši se u krugu od 360 stepeni.

“Repelent” u upotrebi srpske policije i pitanje “krasuhe”

Interesantno je da se jedna verzija ovog sistema već nalazi u operativnoj upotrebi policijskih snaga, a ona nosi naziv – “repelent patrol”. Za razliku od osnovne varijante, tzv. patrolna verzija postavljena je na šasiji automobila “UAZ” ili “tojota hiluks”.

“Repelent patrol” je zbog toga znatno mobilniji, a posadi ovog sistema potrebno je mnogo manje vremena za prelazak iz marševskog u borbeni položaj. Ipak zbog jednostavnije opreme manjih dimenzija, ova verzija može ometati dronove na udaljenostima do 20 kilometara zbog čega se i uglavnom koristi u policijske svrhe, ili za pratnju manjih vojnih jedinica.

Od obaranja "bajraktara" do ometanja "starlinka": "Krasuha", sistem za elektronsko ratovanje

Kao što je već pomenuto, Srbija je sa Ruskom Federacijom 2021. ugovorila i nabavku još jednog sistema za elektronsko ratovanje, poznatog kao “krasuha”. Iako trenutno nema pouzdanih informacija o tome da li je, odnosno kada će ovaj sistem biti isporučen našoj državi, pre dve nedelje pojavila se vest da je na aerodrom u Batajnici sleteo transportni avion koji je nosio upravo “krasuhe.

Da li je reč o glasinama ili je umesto “krasuhe”, ovaj avion zapravo isporučio “repelent”, za sada nije poznato, stoga ne treba da čudi ako u Nišu, 15. februara, budu prikazani i jedan i drugi sistem.

Opremanje Vojske Srbije sredstvima za elektronsko ratovanje biće od velikog značaja, imajući u vidu naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga turskim “bajraktarima” i drugim bespilotnim letelicama. Podsećanja radi, upravo su ruski sistemi za elektronsko ratovanje, naročito “krasuha”, bili ključan faktor za onesposobljavanje i obaranje većeg dela ukrajinskih “bajraktara” u zoni SVO.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Koji #sistem #elektronsko #ratovanje #će #biti #prikazan #Nišu #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja