NaslovnaVESTIRadmila Simić drugi put napadnuta — RT Balkan

Radmila Simić drugi put napadnuta — RT Balkan

30. jan 2024 19:19

| Obnovljeno: 30. jan 2024 19:19

Fizički napad na Radmilu Simić izazvao je strah kod malobrojnih Srba tog područja koji su nezadovoljni što lokalne vlasti i policija ignorišu zahtev da se održi zajednički sastanak o narušenoj bezbednosnoj situaciji

U selu Tumare, u opštini Lukavac, srpsku povratnicu u FBiH Radmilu Simić fizički je napao maskirani muškarac, što je drugi napad u poslednjih pet meseci. Srbi povratnici su uznemireni i traže hitan sastanak sa nadležnima.

Sve se desilo u sred dana. U trenutku kada je Radmila izlazila iz kuće napao ju je nepoznati muškarac, uz pretnje da će je zapaliti.

“Lice mi je svo bilo crveno, izgrebano, bila sam uplašena. Dva dana me je bolela glava i imala sam visok pritisak”, priča Radmila Simić iz Tumara.

Uspela je da se odupre, a potom telefonom pozove supruga koji je u obližnjoj šumi sekao drva.

“Kad sam došao kad me je nazvala, gore sam je zatekao, plakala je, malo sam je smirio, policiju odmah nazvao. Došli su oni ubrzo, kažu negde bili na terenu”, priča suprug Vojo Simić.

Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović izjavio je da su u FBiH i nemi i gluvi na nasilje koje trpe povratnici i da uskoro na nivou BiH sledi razgovor o ovoj temi.

Davidović je rekao da to potvrđuje i poslednji napad na srpske povratnike u selu Tumare kod Lukavca, za koji još niko nije odgovarao.

“Samo u selu Tumare desilo se nekoliko napada na povratnike i još nemamo informacije o tome ko su počinci. Za ove napade niko ne odgovara i federalna Vlada, umesto da sprečava ovo nasilje, nepronalaženjem počinilaca ovih dela zapravo podstiče nasilje”, istakao je Davidović za Srnu.

On je rekao da je dejtonska obaveza Vlade FBiH da kreira sigurno okruženje za povratnike, dok se u stvarnosti svedoči o gotovo sedmičnim i mesečnim napadima na srpske povratnike tamo gde su u manjini.

“Zbog celokupne situacije zatražićemo reakciju institucija na nivou BiH”, istakao je Davidović.

On je najavio da će izabrani predstavnici Srba i povratničkih udruženja o ovoj problematici uskoro razgovarati sa ministrima u Savetu ministara radi pronalaženja rešenja i preventivnog delovanja, kao i o drugim aktuelnim pitanjima s kojima se suočavaju povratnici.

Fizički napad na Radmilu izazvao je strah kod malobrojnih Srba tog područja koji su nezadovoljni što lokalne vlasti i policija ignorišu zahtev da se održi zajednički sastanak o narušenoj bezbednosnoj situaciji.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović najoštrije je osudio fizički napad na Radmilu Simić, srpsku povratnicu u federalnu lukavačku mesnu zajednicu Tumare, ističući da način izvršenja ukazuje na to da se napadači ne boje usred dana da napadnu srpske povratnike koji nemaju zaštitu.

“S obzirom na napade na Srbe u Tumarima i na Ozrenu koji su se dešavali prošle godine, rukovodstvo MUP-a u Lukavcu je znalo ili moralo da zna da uvek mora da ima spremnu patrolu pored kuća Simića”, rekao je Radanović Srni.

Prema njegovim rečima, umesto da rukovodstvo MUP-a u Lukvacu pruži maksimalnu podršku Srbima na Ozrenu, ono se bavi dnevnom politikom.

Policija je obavila uviđaj, ali počinioca još nisu pronašli. Radmila je napadnuta i u avgustu prošle godine, kada ju je napadač skinuo nagu i vezao joj ruke i usta. Komšije u strahu počele su da napuštaju Tumare nakon tog incidenta.

Novi napad na srpsku povratnicu u selu Tumare Radmilu Simić je možda i poslednji alarm za nadležne u Federaciji BiH da konačno reaguju ili da jednostavno kažu srpskim povratnicima da odu, jer ne mogu i neće da im garantuju bezbednost, izjavio je Srni delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

“Tražićemo sastanak sa nadležnima kako sa nivoa Federacije tako i sa nivoa BiH. Ovako više ne ide, jer ne znamo ko je sutra sledeći”, istakao je Broćeta.

Predsednik Pokreta Srba Krajišnika Mile Bosnić izjavio je da su učestali i sve radikalniji napadi na Srbe povratnike u Federaciji BiH posledica toga što prethodno nisu kažnjeni oni koji su počinili teške ratne zločine nad Srbima u tom delu BiH.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Radmila #Simić #drugi #put #napadnuta #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja