NaslovnaVESTIŠta je Lajčak trebalo da kaže Vučiću — RT Balkan

Šta je Lajčak trebalo da kaže Vučiću — RT Balkan

30. jan 2024 16:17

| Obnovljeno: 30. jan 2024 16:17

Amerikanci moraju da se uključe u dijalog i da promene ton, javno i privatno, smatra Danijel Server

Bivši američki diplomata Danijel Server izjavio je, govoreći o jučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da je razočaran zbog toga što evropski izaslanik nije govorio o incidentu u Banjskoj koji se dogodio 24. septembra prošle godine.

“Uprkos Lajčakovom nastojanju da sastanak prikaže kao neutralan, postoje dobri razlozi za sumorne poglede”, smatra Server.

On je dodao da je Vučić “sve otuđeniji od Zapada”, i da ojačava veze Srbije sa “moćnicima”, ne samo Rusije i Kine već i Azerbejdžana, Belorusije i Mađarske.

Server se potom zapitao šta je Lajčak trebalo da kaže Vučiću nakon što kamere izađu iz sobe, i naveo da je deo odgovora na ovo pitanje dala dopisnica “Kijev posta” Ivana Stradner, u objavi na Iksu o specijalnom izaslaniku Velike Britanije za Balkan Stjuartu Piču.

Pič je tada rekao da bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji i da istraži izborne nepravilnosti, kao i da Republika Srpska ne može biti nezavisna država. Ivana Stradner podržala je ove izjave i navela da su “srpski i ruski telegram kanali veoma uznemireni”.

Server, međutim, po ko zna koji put mešajući se u politiku Srbije, navodi da bi sankcije imale mali uticaj, i da bi od Srbije prestao da zahteva da na taj način kazni Rusiju, da je na Lajčakovom mestu.

Imao je Server šta da kaže i o izborima u Srbiji, te je ocenio da Beograd ne bi trebalo da “istražuje izborne neregularnosti, već da izbore potpuno ponovi”.

“EU treba jasno da stavi do znanja da će Brisel obustaviti pristupne pregovore sa Beogradom kao odgovor na bilo kakvu buduću mobilizaciju Vojske Srbije protiv ‘Kosova’. Beograd bi trebalo da preda kosovskim vlastima na suđenje proklamovanog vođu napada 24. septembra. Brisel zahteva da se Vučić javno odrekne iredentističkog programa srpski svet koji sponzoriše Rusija, a koji je ugrozio suverenitet i teritorijalnost Bosne, Crne Gore, ‘Kosova’ i Makedonije”, dodao je Server.

On je dalje naveo da bi “Amerikanci trebalo da se uključe”, da Vašington mora da promeni ton, javno i privatno.

“Ne bi trebalo više da bude novca Svetske banke ili druge multilateralne finansijske pomoći za Srbiju dok ne prihvati, i rečima i delima, februarske i martovske sporazume za koje Evropska unija i Sjedinjene Američke Države tvrde da su pravno obavezujući”, smatra Danijel Server.

Server je napomenuo da bi Amerika trebalo da oživi svoje odnose sa Prištinom, ali i da pokuša da vrati EU u prijateljske odnose sa Kosovom.

Govoreći o merama koje je EU uvela Prištini zbog nedostatka napretka u dijalogu, kazao da su one “oduvek bile neopravdano jednostrane, a da sada izgledaju smešno”.

“Balkan je manje poprište sukoba u današnjem svetu. Daleko su važniji ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i kineska pretnja Tajvanu. Međutim, čak i manja nestabilnost na Balkanu mogla bi u velikoj meri da zakomplikuje i ova druga pitanja. SAD i EU treba da imaju za cilj da okončaju svaku mogućnost da se to ponovi. Tada bi možda Vučić i Lajčak mogli da se osmehnu ne samo jedan drugom, već i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju”, zaključio je Server.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #Lajčak #trebalo #kaže #Vučiću #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja