NaslovnaVESTITa zastava je tokom istorije duže stajala u Skupštini CG nego aktuelna...

Ta zastava je tokom istorije duže stajala u Skupštini CG nego aktuelna državna — RT Balkan

31. jan 2024 13:06

| Obnovljeno: 31. jan 2024 13:06

U Crnoj Gori se i dalje raspravlja o tome što je predsednik Skupštine u svom kabinetu stavio trobojku, zastavu iz vremena Kraljevine Crne Gore

Predsednik Skupštine crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas da je trobojka ukrasila njegov kabinet tokom posete mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, te da je ponosan što mu je pripala čast da ga dočeka kako zaslužuje.

“Ponosan sam što mi je pripala čast da kao predsednik parlamenta posle 80 i više godina u Skupštini dočekam mitropolita na način kako to zaslužuje njegovo dostojanstvo i neko ko sedi na stolici Svetog Petra Cetinjskog. Dužno poštovanje koje sam mu ukazao mislim da služi na čast svima, a ne samo meni”, rekao je Mandić za televiziju Prva.

Poručio je da će uskoro ugostiti i druge verske velikodostojnike, poput barskog nadbiskupa kao i reisa.

Govoreći o trobojci, kaže da je ta zastava tokom istorije duže stajala u Skupštini Crne Gore nego aktuelna državna zastava.

Očekuje, kaže, da budu objavljeni podaci o popisu, te da će tada zauzeti stav o srpskom jeziku u Crnoj Gori.

“Ako je srpski jezik većinski, zašto ne bi bio službeni? U Finskoj živi pet odsto Šveđana, pa je švedski službeni jezik. Ovde ako imate jezik kojim govori najveći broj ljudi, zašto ne bi imao status službenog”, upitao je Mandić.

Smatra da pitanje jezika, kao i zastave, mogu da se reše u kratkom dogovoru za pola sata, te da potom prođe kroz parlament.

“Da to ustanovimo i da ne gledamo ovu situaciju kakvu smo gledali pre 30. avgusta 2020. kada su ljudi hapšeni jer su nosili trobojku na svadbe”, kaže Mandić i dodaje da zakoni treba da prate život.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#zastava #tokom #istorije #duže #stajala #Skupštini #nego #aktuelna #državna #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja