NaslovnaVESTIBroj stradalih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra premašio 27.000

Broj stradalih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra premašio 27.000

GAZA – Broj Palestinaca ubijenih od početka izraelske operacije u Pojasu Gaze premašio je 27.000, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas.

“Od 7. oktobra prošle godine broj poginulih u izraelskoj agresiji porastao je na 27.019, a ranjeno je 66.139 osoba”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Dodaje se da je u prethodna 24 časa ubijeno 118 osoba, dok je 190 ljudi povređeno.

Iz Hamasa napominju da se mnoga tela i dalje nalaze pod ruševinama.

Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u poslednja 24 časa

Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u sredu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis, piše Rojters.

Vojska je saopštila i da se borbe nastavljaju u severnoj i centralnoj Gazi, gde su 162. divizija, 401. oklopna brigada i pešadijska brigada Nahal ubile desetine operativaca Hamasa i izvršile racije na lokacijama koje pripadaju ovoj palestinskoj grupi.

NYT: Nova Bajdenova doktrina usmerena ka priznanju palestinske države

 Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razvija novu doktrinu koja uključuje dosad neviđene napore da se odmah krene sa stvaranjem demilitarizovane, ali održive palestinske države, piše kolumnista “Njujork tajmsa” Tomas Fridman.

Prema njegovim rečima, taj plan bi uključivao neki oblik američkog priznanja demilitarizovane palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, koji bi nastao tek kada Palestinci razviju kredibilne institucije i bezbednosne sposobnosti kako bi takva država bila održiva i ne bi mogla da ugrozi Izrael.

Ta nova “Bajdenova doktrina” takođe bi obuhvatila jačanje veza sa Saudijskom Arabijom, uz normalizaciju veza između Rijada i Jerusalima, kao i održavanje oštrog vojnog stava prema Iranu i njegovim saveznicima.

“Ako nema tako velike, hrabre doktrine, kriza u regionu će metastazirati na načine koji će ojačati Iran, izolovati Izrael i ostaviti u dronjcima američku sposobnost da utiče na događaje”, smatra Fridman i ukazuje da je Hamasov masovni napad 7. oktobra na Izrael naterao Bajdenovu administraciju na temeljno preispitivanje pogleda na Bliski istok.

Izveden novi napad jemenskih Huta na američki kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač “Graveli” američke ratne mornarice.

“Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila”, izjavio je portparol Huta Jahja Sarea, prenosi Rojters.

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U floti ove kompanije je i naftni tanker “Marlin Luanda”, koji je oštećen u raketnom napadu Huta.

Vojska SAD: Oborena raketa i tri drona koje su ispalili Huti

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu, ispaljene sa teritorije Jemena koju kontrolišu militantni Huti, uz podršku Teherana.

Raketa je ispaljena ka Adenskom zalivu oko 20:30 po lokalnom vremenu, a 40 minuta kasnije, američki brod “Karni” oborio je tri bespilotne letelice (UAV) iranske proizvodnje u blizini, prenosi “Hil”.

CENTCOM je saopštenju dodao da nije bilo povređenih, niti štete.

Naknadno je oboreno još 10 dronova i američka vojska izvršila je napad na kopnenu kontrolnu stanicu koja pripada Hutima.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Broj #stradalih #Palestinaca #Gazi #oktobra #premašio

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja