NaslovnaVESTIDirektor Monstata najavio ostavku ako bude pritisaka u vezi sa popisom —...

Direktor Monstata najavio ostavku ako bude pritisaka u vezi sa popisom — RT Balkan

1. feb 2024 20:25

| Obnovljeno: 1. feb 2024 20:25

Pejović je na skupštinskom Odboru za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova istakao da će dostaviti detaljne izveštaje na sva pitanja koja je postavio Centar za demokratsku tranziciju

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović saopštio je danas da je netačno je da je Monstat u poslednja dva dana popisnog procesa popisao 40.000 ljudi i poručio da će podneti ostavku, ako na njega bude vršen pritisak da rezultati popisa budu objavljeni pre zakonskog roka.

On je na skupštinskom Odboru za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova istakao da će dostaviti detaljne izveštaje na sva pitanja koja je postavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Pejović je poručio i da Monstat nije u obavezi da javno saopštava dinamiku popisivanja.

“Bili smo maksimalno transparentni. Zaista apelujem da koristimo zdrav razum i logiku. Konstatno se na ovim odborima poistovećuju izbori i popis. Politika se stalno meša u ovaj čisto statistički proces. Ja isključivo želim da komuniciramo o statistici”, poručio je Pejović.

Prema njegovim rečima, nije Monstatova nadležnost da vodi pregovore između vlasti i opozicije.

“Argumente smo uvek iznosili, a opstrukcije nismo pravili. Ako nađete jednu izjavu da je Monstat sporio da se opoziciji obezbedi sve što je bilo 2011. godine, podnosim momentalnu ostavku”, rekao je Pejović.

On je ponovio da, ako se na njega, kako je rekao, bude vršio pritisak da objavi rezultate popisa pre zakonskog roka, “ja više neću biti direktor Monstata”.

“Mislim da je to krajnje odgovoran pristup”, naveo je Pejović.

Izvršna direktorka CDT-a Milica Kovačević kazala je da su u toj NVO uočila grešku prilikom predstavljanja preliminarnih rezultata.

“Nikada i ni u jednom trenutku nismo rekli da je u pitanju zloupotreba, već da se pojavila jedna velika razlika u brojevima, koji su se saopštavali javnosti, te da se radi o broju od preko 40.000 popisanih lica. Došli smo da rešimo nedoumice”, istakla je Kovačevićeva.

Istakla je da namera te NVO nije bila da zloupotrebi Odbor, već da “veruju da ono što su uočili zaslužuje obrazloženje i objašnjenje”.

“Monstat je manipulisao jer su zapravo potvrdili našu tezu da u poslednja dva dana nije moguće popisati 40.000 lica. Zato smo pozvali Odbor da se razgovara kako je došlo do te razlike. Takođe, Monstat je u svojim javnim izjavama potvrdio da je dezinformisao Odbor, ali i celu javnost”, navela je Kovačević, preneo je portal RTCG.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Direktor #Monstata #najavio #ostavku #ako #bude #pritisaka #vezi #popisom #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja