NaslovnaVESTIEtničko čišćenje Srba sa KiM

Etničko čišćenje Srba sa KiM

Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se javnosti da su napadnute sve srpske enklave na Kosovu i Metohiji i istakao da je Aljbin Kurti doneo odluku o ukidanju dinara sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa KiM, rekao je Vučić.

Najjači udarac

Vučić je ukazao da su 2. februara napadnute i enklave u Metohiji, odnosno da su pripadnici Kurtijeve policije upali u privremen organe u Peći, Goraždevcu, Istoku, a da su u Osojanu upali i u dom zdravlja, preturali po stvarima i maltretirali ljude. Ovi napadi, kaže, dolaze dan posle odluke da se ukine dinar na KiM, što je učinjeno s namerom proterivanja Srba.

– Odluka o ukidanju dinara je samo formalna odluka tzv. Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija i da se do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba sa njihovih vekovnih ognjišta – naveo je predsednik Srbije.

On smatra da Priština ne može da se umiri i shvati da je važan dijalog i “da moramo da ga imamo, jer je Kosovo nepriznata država”.

– Problem je jer se Kurti poziva na to da su nezavisna država koja to može, sa druge strane je jasno da to nisu – rekao je Vučić.

On je podsetio da je od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih i statuta EU, najvažnija norma koja stoji u tim dokumentima da Srbija ima pravo da finansira određene aktivnosti kao što su zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo koje je trebalo preko ZSO da se obavlja, ali Albanci nikada nisu hteli da učestvuju u njenom finansiranju.

Sigurna primanja

Predsednik je ukazao da Srbi na KiM moraju da znaju da će država učiniti sve da oni primanja dobiju, da je preko Poštanske štedionice već isplaćeno pet miliona evra za plate, penzije i socijalna davanja. Dodao da su ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju novac, ali je država već isplatila skoro trećinu novca i u ponedeljak nastavlja. Naveo ke da je na KiM zaposleno 31.831 lice, 29.115, penzionera, kao i 31.586 korisnika socijalnih davanja, za koje se mesečno izdvaja 350 miliona dinara.

Osvrnuo se i na reagovanje Zapada povodom najava o ukidanju dinara, rekavši da su SAD imale snažnije saopštenje od EU i veruje da će zapadni partneri održati reč i pokušati da se izbore za elementarna prava srpskog stanovništva. Iako situacija nije laka radiće se i sa međunarodnim partnerima, a naveo je i da vlada ogromno nepoverenje prema Prištini i njenim potezima, svi razumeju da samo jedna strana želi da situacija eskalira. Veruje i da svi razumeju koliko je Srbija bila u pravu kada je govorila da jedna strana želi haos, da provocira i eskalira stanje na KiM.

Nacionalni interes

Vučić kaže da Kurti i Svečlja i ostali terorom misle da ostvare ciljeve, uprkos težini situacijei.

– Mudrom politikom i svojom snagom, čekajući prave momente i u geopolitičkom i svakom drugom smislu, ostvarićemo vitalne nacionalne interese – poručio je Vučić i dodao da je na Srbiji da bude oprezna, pažljiva i ozbiljna.

Praznik sa dijasporom

Predsednik je kazao da će najvažniji nacionalni praznik Sretenje ove godine biti obeležen svečanije, ozbiljnije i odgovornije nego ikada.

– Obeležićemo ga zajedno sa pripadnicima srpskog naroda širom sveta, u svim našim ambasadama, konzulatima, na svim svetskim meridijanima, ali i svuda u regionu – najavio je Vučić.

Sednica SB UN

Srbija će, kako je naveo Aleksandar Vučić, u skladu sa Poveljom UN i Poslovnikom u ponedeljak podneti zahtev za održavanje hitne sednice SBUN povodom eskalatornih poteza Prištine.

– Nadam se da će većina glasati za to i da će se sednica održati, a mi nećemo odustati od međunarodno pravnih normi – poručio je predsednik.

Krenuo EXPO

Predsednik kaže da je pre dva dana počeo proces izgradnje šipova za EXPO, a da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnog stadiona.

– Taj stadion će biti, po meni, najlepši, a verovatno po nekima možda drugi najlepši u Evropi, uz novoizgrađeni stadion Fjorentina Pereza Real Madrida u Španiji – kaže on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Etničko #čišćenje #Srba #KiM

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja