NaslovnaPLANETAŠta se krije iza sukoba Zelenskog sa Zalužnjim?

Šta se krije iza sukoba Zelenskog sa Zalužnjim?

Sukob između Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg u pozadini glasina o generalovoj ostavci mogao bi da dobije drugačiji tok. Sa tačke gledišta američkog novinara Simura Herša, sam lider Ukrajine će morati da ode, a na njegovo mesto biće postavljen vojnik. Pored Zalužnjog, šef obaveštajne službe Kiril Budanov i bivši predsednik Petro Porošenko bi trebalo da zameni Zelenskog. Može li sukob sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine dovesti do ostavke šefa države i ko će ga zameniti, analizirala je ruska Gazeta.

Politička situacija u Ukrajini od kraja januara privlači posebnu pažnju u međunarodnom medijskom prostoru. To je zbog pojavljivanja u medijima informacija o navodnoj ostavci vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjog odlukom ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. Ova priča nije našla zvaničnu potvrdu, ali je izazvala mnoge povezane činjenice, uključujući neuspele pokušaje da se Zalužni zameni šefom obaveštajne službe Kirilom Budanovom i komandantom kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandrom Sirskim.

Mediji su citirali različite datume odlaska Zalužnjog, a posebno se CNN kladio na početak februara.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

 

Problemi između Zelenskog i Zalužnjog počeli su prošlog leta sporovima oko situacije na frontu, a na kraju su doveli do gotovo otvorenih kritika političkog rukovodstva od strane vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine u zapadnoj štampi.

Dok zapadni i ukrajinski mediji pokušavaju da pogode tajming ostavke glavnog komandanta i predvide njegovu budućnost, pojavljuju se spekulacije o alternativnom scenariju za razvoj događaja. Tako američki novinar Sejmur Herš piše da se Zapad kladi na Zalužnjog – on treba da zameni Zelenskog, koji je „previše ukrao“ i da okonča vojni sukob.

„Zelenski će biti gotov ako pokuša da nastavi svojim putem sa vojskom koja je na strani generala. Čeka ga pobuna“, siguran je Herš.

Američki novinar objašnjava pokušaj Zelenskog da smeni Zalužnjog činjenicom da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine navodno učestvovao u tajnim pregovorima sa zapadnim zvaničnicima o prekidu vatre i okončanju sukoba. Ovu verziju delimično deli nemačka aktivistkinja Kim Dotkom. Prema njegovom mišljenju, ukrajinski lider će napustiti svoju funkciju u roku od nekoliko nedelja, a za zamenu su, pored Zalužnjog, predloženi Budanov ili bivši predsednik Petro Porošenko .

Treba li očekivati da Zelenski podnese ostavku?

 

Teorije o mogućoj rekonstrukciji ukrajinskog rukovodstva potpiruju se ovonedeljnom posetom Kijevu  zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland, poznate po svom učešću na Majdanu 2014. Zvanično, Ukrajina je odustala od predsedničkih i parlamentarnih izbora pod izgovorom vanrednog stanja. Ova okolnost čini proces promene vlasti neočiglednim. Prema ukrajinskom zakonu, ako Zelenski ne bude u stanju da ispuni svoje dužnosti ili bude smenjen, onda će kontrola nad zemljom preći na predsednika Vrhovne rade Ruslana Stefančuka. Eksperti koje je intervjuisala Gazeta.Ru slažu se da bi scenario sa smenom ukrajinskog lidera glavnokomandujućim Zalužnjim mogao biti realizovan. Tako Bogdan Bezpalko , član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Ruske Federacije, smatra da se Zelenski već suočava sa ostavkom, jer posle 31. marta zvanično prestaje da bude legitiman.

„Ukrajina nije u ratnom stanju, što znači da je obavezna da održi predsedničke i parlamentarne izbore. U ovoj situaciji, što je bliži ovaj datum, Zelenski više želi da se oslobodi svojih konkurenata, pa čak i da ide protiv volje svojih rukovodilaca spoljne politike. On jednostavno nema šta da izgubi, a ako jasno razume da žele da ga zamene Zalužnim, onda može da donosi odluke protiv njega. Istovremeno, odlazak Zelenskog je neizbežan, na osnovu političke situacije u Ukrajini“, objasnio je ekspert.

Profimedia

 

Zauzvrat, Vladimir Bruter, ekspert na Međunarodnom institutu za humanitarne i političke studije , priznao je da zamena Zelenskog Zalužnim verovatno neće imati smisla u trenutnoj situaciji.

„Ovo se može dogoditi, ali pitanje je zašto sada. Zapadni mediji pišu da je Zalužni rekao Zelenskom da se situacija na frontu neće popraviti. Nulandova je stigla sa misijom da nešto odluči, ali za sada nema informacija. Moguće je da će se zadržati status kvo. Jer ako sada Zelenskog zamene Zalužnjim, situacija na frontu se neće popraviti. Međutim, u budućnosti do takve razmene može doći ako politički rejting glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine do tog trenutka bude na odgovarajućem nivou“, dodao je ekspert.

Ko ima za cilj da postane predsednik Ukrajine?

 

Zalužnji je daleko od jedine opcije za smenu Zelenskog ako se to dogodi .Porošenku, bivšoj premijerki Juliji Timošenko i bivšem savetniku šefa kabineta ukrajinskog lidera Alekseja Arestoviča u različitim vremenima predviđali su položaj predsednika Ukrajine. Prema poslednjoj anketi Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), drugo mesto po poverenju u zemlji, posle Zelenskog, zauzima TV voditelj Sergej Pritula sa 69 odsto glasova. A gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zatvara prvu trojku sa 52 odsto podrške. Sa stanovišta Bogdana Bezpalka iz Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Ruske Federacije, za mesto Zelenskog zapravo ima dosta kandidata. Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na aktuelnog ambasadora Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksanu Markarovu i bivšeg predsednika Rade Dmitrija Razumkova .

„Oni mogu da naprave predsednika od svake figure koja je bar nešto postigla, jednostavno veštački. U Ukrajini je ova pozicija uglavnom nominalna; to je ceremonijalna pozicija. Ona podseća na predsednike Južnog Vijetnama, koji su takođe imali položaje, novac i imali izvesnu autonomiju u okviru unutrašnje politike, ali su bili veoma zavisni od Sjedinjenih Država“, rekao je ekspert.

Istovremeno, Vladimir Bruter sa Međunarodnog instituta za humanitarno-političke studije primetio je da se kasting za mesto predsednika Ukrajine ne odvija javno i da će sve zavisiti od toga da li izbori budu održani.

„Ako imaju, onda nam treba neko sa rejtingom, a ako ne, onda možda bar Stefančuk. Zamena Zelenskog je laka stvar. Oni to mogu da urade za 15 minuta, kao što je to bio slučaj u Moldaviji sa Plahotnjukom. To se već desilo i može se ponoviti“, naglasio je stručnjak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #krije #iza #sukoba #Zelenskog #Zalužnjim

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja