NaslovnaVESTITraži hitnu suspenziju odluke o zabrani dinara na KiM — RT Balkan

Traži hitnu suspenziju odluke o zabrani dinara na KiM — RT Balkan

2. feb 2024 19:19

| Obnovljeno: 2. feb 2024 19:19

U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period, ističe se, između ostalog, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske

Francuska je zatražila hitnu suspenziju odluke Centralne banke u Prištini o zabrani korišćenja dinara, navodeći da bi rešenje za to pitanje trebalo da se nađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske se navodi da je zvanični Pariz zabrinut zbog jučerašnjeg stupanja na snagu odluke Centralne banke “Kosova” kojom se odobrava samo evro za gotovinske transakcije na toj teritoriji.

Ističe se da će ta odluka, doneta na brzinu i neusklađeno, imati posledice na svakodnevni život srpske zajednice na KiM, koja u velikoj meri zavisi od plaćanja u srpskim dinarima iz Beograda.

“U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija”, dodaje se u saopštenju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Traži #hitnu #suspenziju #odluke #zabrani #dinara #KiM #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja