NaslovnaVESTIEU kritikuje Kosovo - Vesti online

EU kritikuje Kosovo – Vesti online

EPA/Georgi Licovski

Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, rekao je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog iznenadnih zatvaranja kancelarija na Kosovu kojima upravlja Srbija, upozoravajući da bi postupak mogao da oteža život tamošnjoj manjini.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju portparola EU Petera Stana.

Pripadnici kosovske policije pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije i zabranile njihov rad. Administrativno sedište ovih opština bilo je u mestima Goraždevac, Osojane i Vidanje na zapadu Kosova koja su uglavnom naseljena Srbima.

Prošle nedelje kosovska policija je zatvorila još četiri opštinske administracije koje su radile prema sistemu Srbije, a bile su smeštene u Dragašu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova ranije je najavio zatvaranje ovih opštinskih administracija uz poruku, “da će uskoro jedina institucija Srbije u Republici Kosovo biti njena ambasada u Prištini”.

Pozivajući na smanjenje tenzija između Srbije i Kosova, Stano je rekao da je “predviđeno da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, i da je potrebno izbeći jednostrane poteze.

“Evropska unija poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU”, rekao je Stano.

Zabrinutost zbog poslednjih akcija na Kosovu izrazio je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer. Rekao je da “nedavni postupci vlade Kosova imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu”.

– Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije, i kao posledica, ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni -rekao je Hovenijer.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#kritikuje #Kosovo #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja