NaslovnaPLANETAIzrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

Izrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas na sednici vlade da Izrael neće okončati rat dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi – uništenje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Pojas Gaze nikada više neće predstavljati pretnju za Izrael.

Netanijahu je ponovio da je uništenje Hamasa glavni ratni cilj Izraela, što, kako je naveo, podrazumeva uništenje preostalih sedam bataljona te terorističke grupe, operacije čišćenja koje izraelska vojska sprovodi u racijama u severnom i centralnom Pojasu Gaze, kao i uništavanje mreže podzemnih tunela te grupe, što zahteva više vremena.

Govoreći o potencijalnom dogovoru o oslobađanju talaca, Netanijahu je rekao da Izrael neće pristati na svaki dogovor, ni po koju cenu, objavio je Tajms of Izrael.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

U izraelskim napadima protekle noći ubijene su najmanje 92 osobe, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Iz tog ministarstva tvrde da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa Gaze, gde se stanovništvo raselilo iz severnog dela palestinske enklave, prenosi Tajms of Izrael.

Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu bežeći od borbi na drugim mestima u palestinskoj enklavi i posle poziva izraelske vojske da se evakuišu na bezbedniji jug Pojasa Gaze.

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 ranjeno u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

U saopštenju se navodi da je u protekla 24 sata u Gazi ubijeno oko 127 Palestinaca, a da je 178 povređeno, prenosi Rojters.

Izrael je počeo operacije u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine izvela raketni napad, a potom upala na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department.

Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem.

Portparol IDF: Tri divizije su raspoređene na severu, 3.400 lokacija Hezbolaha je na meti

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je danas da je vojska rasporedila tri divizije na severnu granicu nakon Hezbolahovih napada na severni Izrael.

On je istakao da IDF radi na „preoblikovanju bezbednosne realnosti“ na severnoj granici, tako da se oko 80.000 Izraelaca raseljenih zbog Hezbolahovih napada može vratiti svojim domovima.

„Mi ne biramo rat kao našu prvu opciju, ali smo svakako spremni i spremamo se za njega sve vreme, ako treba“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On precizirao da je IDF napao više od 150 ćelija, ubivši oko 200 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hezbolaha, i gađao više od 3.400 lokacija Hezbolaha od početka rata u Gazi.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Izrael #neće #okončati #rat #dok #uništi #Hamas #oslobodi #sve #taoce

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja