NaslovnaPLANETAZelenski hteo da otpusti Zalužnog, ali se Zapad usprotivio

Zelenski hteo da otpusti Zalužnog, ali se Zapad usprotivio

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi da smeni glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog sa funkcije zbog navodne umešanosti u tajne razgovore sa zapadnim zvaničnicima o ostvarivanju primirja sa Rusijom, izvestio je američki istraživački novinar Simor Herš.

U ponedeljak je ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko rekao, pozivajući se na izvore, da je Zalužnom navodno naređeno da podnese ostavku. Ministarstvo odbrane Ukrajine i portparol Zelenskog demantovali su te tvrdnje.

– Želja Zelenskog da otpusti svog komandanta je rezultat, smatraju neki Amerikanci, njegovog saznanja da je Zalužni nastavio da učestvuje, da li direktno ili preko pomoćnika nije poznato, u tajnim pregovorima od prošle jeseni sa američkim i drugim zapadnim zvaničnicima o tome kako je najbolje da postignemo prekid vatre i pregovaramo o okončanju rata sa Rusijom – rekao je Herš u četvrtak.

Profimedia

Zelenski i Zalužni

“Njujork tajms” je u utorak objavio, pozivajući se na izvore, da je ukrajinska vlada odložila smenu Zalužnog zbog curenja informacija o njegovoj mogućoj ostavci. Vlada je planirala da ga otpusti, ali je u ponedeljak uveče, kada su informacije procurile, odlučila da se povuče, navodi se u izveštaju, dodajući da sada vlada usporava proces.

Prema izveštajima, Zelenski je bio primoran da poništi svoju odluku pošto su međunarodni partneri, uključujući Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, izrazili zabrinutost zbog postupaka Zelenskog.

Zelenski se navodno sastao sa Zalužnim kako bi obavestio generala o odluci da ga otpusti, ali je na kraju ponudio Zalužnom mesto sekretara Saveta bezbednosti, što je on odbio.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov i komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski imenovani su kao kandidati za mesto glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga, dodaje se u izveštaju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zelenski #hteo #otpusti #Zalužnog #ali #Zapad #usprotivio

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja