NaslovnaVESTIIma li u FBiH sudija koji nisu kadar SDA ili Majkla Marfija?...

Ima li u FBiH sudija koji nisu kadar SDA ili Majkla Marfija? — RT Balkan

Za svoje zasluge u vladi SDA pre nekoliko decenija, novoizabrani sudija u postupku protiv Milorada Dodika Sena Uzunović, dobila je i novac za stambeno zbrinjavanje, a odanost stranci koja ju je “lansirala” očito nije prestala, jer je, gotove dve decenije kasnije preko iste veze ponovo dobila značajnu poziciju, ovaj put ne u politici, već u Tužilaštvu BiH

Odluke o sudijama u Sudu BiH prate brojne kontroverze, a gotovo da nema sudije u Sudu BiH iz Federacije Bosne i Hercegovine koji u biografiji nema brojne sporne odluke, povezanost sa stranim ambasadama ili političku prošlost u SDA Alije Izetbegovića. 

Naime, sudija Mirsad Strika koji je zbog odlaska u penziju napustio postupak protiv Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, poznat je po postupcima koji imaju političku pozadinu.

Dok je sudija za prethodni postupak u istom procesu bila Jasmina Ćosić Dedović, čija biografija je itekako sporna. Bila je u timu za odbranu Nasera Orića, u timu tužilaštva protiv Ratka Mladića, a bila je deo diplomatskog skandala u režiji tadašnje ministarke Bisere Turković.

Od Mirsada Strike “štefetu” je preuzela Sena Uzunović. Uzunovićeva je široj javnosti BiH postala poznata kada je od 1998. do 2001. godine za vreme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića iz SDA obavljala poslove zamenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamenika premijera vlade federacije.

Šefica poslaničkog kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić objašnjava za RT Balkan kako je došlo do ove “iznenadne promene”, jer je odbrana Milorada Dodika tražila izuzeće sudije Strike, što je odbijeno, da bi samo mesec dana kasnije sudija bio zamenjen.

Dodik nakon pročitane optužnice u Sudu BiH: Ni ja ni odbrana nismo bili obavešteni o promeni sudije

“Činjenica je da Mirsad Strika nije radio po dinamici koju je očekivao američki ambasador Majkl Marfi i onda je samo čekao pogodan trenutak, a verovatno mu je ova gospođa bila na ispovesti, na nekakvoj generalnoj probi gde je on shvatio da će ona ispuniti ono što se od nje očekuje. A očekuje se da se reši Milorada Dodika”, ukazuje Vulić, dodajući:

“To je, naravno, u cilju otimanja imovine Republike Srpske, otimanja naših prirodnih bogatstava, zagarantovanih Dejtonskim sporazumom koji očito žele da sruše. Jedina prepreka na tom putu im je upravo Republika Srpska i naši zvaničnici na čelu s predsednikom Miloradom Dodikom.”

Za svoje zasluge u vladi SDA pre nekoliko decenija Sena Uzunović dobila je i novac za stambeno zbrinjavanje. Odanost stranci koja ju je “lansirala” i mentorima sa Zapada očito nije prestala, jer je, gotove dve decenije kasnije preko iste veze ponovo dobila značajnu poziciju, ovaj put ne u politici, već u Tužilaštvu BiH.

Uticaj najjače bošnjačke stranke na pravosuđe počeo je da slabi 2017. godine odlaskom Meddžide Kreso sa pozicije predsednice Suda BiH, ali su mudro u Tužilaštvo BiH doveli, javnosti do tada nepoznat i neafirmisan, tužilački kadar u sastavu: Mirza Hukeljić, Džermin Pašić i Sena Uzunović.

Sanja Vulić je, nakon održanog ročišta predsedniku Srpske u Sudu BiH, ukazala da je iz Sarajeva još jednom poslata poruka da je Bosna i Hercegovina nelegitimna država, što dokazuje ovakvim postupcima.

“Bosna i Hercegovina je nelegitimna zemlja, ovde nema ni prava, ni pravde niti bilo kakvih ljudskih prava. To najbolje pokazuje gospođa sudija Sena Uzunović, koja je kadar SDA, i koja je došla s ciljem da izvrši političku likvidaciju predsednika Republike Srpske, a verovatno i ostatak scenarija koji se odnosi na istrebljenje kompletnog srpskog naroda sa područja Bosne i Hercegovine”, poručila je za RT Balkan potpredsednica SNSD-a.

Zašto Hrvati nemaju pravo na predstavnika u Predsedništvu BiH: Bošnjaci će sve dati da tako i ostane

Vulićeva je navela da je jasno i potkrepljeno činjenicama da u sudu BiH “postoji samo jedan predsednik suda, a to je američki ambasador Majkl Marfi”.

“Onaj isti Marfi koji je sebi dao zadatak da tokom svog diplomatskog boravka u BiH izvrši apsolutno istrebljenje srpskog, a delom i hrvatskog naroda sa ovih područja. Onda govorimo o deklaraciji o ljudskim pravima, a to je krajnje izlišno”, naglašava naša sagovornica.

Sanja Vulić podseća još jednom da je Milorad Dodik meta jer je lider RS i garant opstanka Srpske, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma i čitave BiH, jer “očito ima onih kojima Dejtonska BiH više ne odgovara i žele da je unište zarad ličnih interesa po diktatu Zapadnih mentora”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ima #FBiH #sudija #koji #nisu #kadar #SDA #ili #Majkla #Marfija #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja