NaslovnaVESTIOd suštinskog značaja da se prava Srba na KiM u potpunosti poštuju...

Od suštinskog značaja da se prava Srba na KiM u potpunosti poštuju — RT Balkan

4. feb 2024 19:03

| Obnovljeno: 4. feb 2024 19:03

Kako navode misije OEBS-a, prate i akcije policije tzv. Kosova, uključujući operacije usmerene ka srpskim institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da pažljivo prati odluke i radnje privremenih institucija u Prištini, uključujući “uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama”, odnosno ukidanje dinara, i da je od suštinskog značaja da se prava  Srba u potpunosti poštuju.

Kako iz OEBS-a navode na Iksu, primećuju da su privremene prištinske institucije svesne da će to imati posledice na stanovništvo i da su “izrazile spremnost da obezbede prelazni period, kako bi se, uz bolju komunikaciju, izbegle poteškoće za građane pogođene ovom odlukom”.

“Od suštinskog je značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče. Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika”, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kako navode iz te misije, prate i akcije policije tzv. Kosova, uključujući operacije usmerene ka srpskim institucijama u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini.

“Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka”, poručili su iz ove misije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#suštinskog #značaja #prava #Srba #KiM #potpunosti #poštuju #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja