NaslovnaVESTIRezolucija EP nastavak pritiska na Srbiju, nema veze sa izborima

Rezolucija EP nastavak pritiska na Srbiju, nema veze sa izborima

BEOGRAD – Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) nema nikakve veze sa izborima, već je vid dodatnog političkog pritiska na Srbiju, kao i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku koja ima većinu u budućem parlamentu i činiće okosnicu buduće Vlade Srbije, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Rezolucija je vid pritiska i neki vid kazne za dve osnovne stvari, od kojih je prva to što, kako kažu, kršimo ustavnost tzv. Kosova a što nam Evropski parlament zamera i zbog čega je Aleksandar Vučić insitirao i odlučio da Srbija glasa protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, što su mu takođe u rezoluciji Evropskog parlamenta zamerili u oktobru 2023”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ocenila je da je rezolucija kazna zato što Srbija lobira protiv priznavanja državnosti tzv. Kosova i zato što lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti i navela da sve to piše u rezolucijama Evropskog parlamenta.

Dodala je da je ovo kazna zato što se predsednik Srbije bori za samostalnu i nezavisnu državu čiji je deo i Kosovo i Metohija i još jedno upozorenje i još jedan vid pritiska zato što Vučić i dalje odoleva da ne uvede sankcije Rusiji.

Sada je pravi trenuatak da se traži hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Ana Brnabić je ocenila danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da se ne žuri sa traženjem hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je sadašnji trenutak pravi da se ta sednica zatraži. 

“Vučić je bio u pravu, jer ne možete svako malo tražiti sednicu Saveta bezbednosti. Video je više i dalje od svih nas kao i od svojih kritičara koji su ga kritikovali zašto se ne traži sednica SB. Rekao je ‚sačekajte‚ jer je video da će Kurti u svom ludilu i teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji (KiM) ići dalje i ocenili smo da je ovo taj trenutak kada je svima potpuno jasno da je jedini cilj Aljbina Kurtija etnički čisto KiM”, rekla je ona za TV Pink.

Istakla je da veruje da je ovo početak novog diplomatskog napora da se svima pokaže kakav je danas život na KiM pod privremenim institucijama koje vodi Kurti i koliko to nema veze nikakve veze ni sa vladavinom prava ni sa procesom normalizacije.

Ocenila je da Kurti svojom politikom stvara nepodnošljive uslove za život Srba na KiM, kako bi oni svi otišli iz pokrajine i da to radi serijom jednostranih poteza, koji mu  prolaze. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Rezolucija #nastavak #pritiska #Srbiju #nema #veze #izborima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja