NaslovnaVESTISAD su započele rat u BiH — RT Balkan

SAD su započele rat u BiH — RT Balkan

4. feb 2024 21:01

| Obnovljeno: 4. feb 2024 21:01

Kada su sve tri verske grupe potpisale sporazum o miru u BiH i da neće biti proglašenja nezavisnosti bez sve tri strane, moj komšija koji je bio američki ambasador u Beogradu Voren Cimerman je otišao u Sarajevo i ubedio muslimanskog lidera Izetbegovića da proglasi jednostranu nezavisnost, prisetio se nekadašnji ambasador Kanade u Jugoslaviji

Sjedinjene Američke Države su svojim mešanjem započele rat u BiH, izjavio je bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji Džejms Biset.

Biset je podsetio da je u BiH bio referendim o nezavisnosti, ali da nije prošao.

“Kada su sve tri verske grupe potpisale sporazum o miru u BiH i da neće biti proglašenja nezavisnosti bez sve tri strane, moj komšija koji je bio američki ambasador u Beogradu Voren Cimerman je otišao u Sarajevo i ubedio muslimanskog lidera Izetbegovića da proglasi jednostranu nezavisnost. Naravno, on je to uradio i to je izazvalo rat zato što je 39 ili 40 odsto srpskog stanovništva tamo odbilo ideju da živi pod muslimanskim ili šerijatskim zakonom od strane muslimanskog rukovodstva”, naglasio je Biset u jednoj od svojih ranijih izjava.

Biset je napomenuo da se “priča vraća u istoriju jer su Srbi vekovima bili pod turskom okupacijom i borili se za slobodu”.

“Nisu želeli da sredinom 20. veka još jednom žive pod muslimanskom vlašću, a to je značilo rat. Svi na Balkanu su znali da ako se proglasi muslimanska deklaracija o nezavisnosti to znači rat”, naveo je Biset.

James Bissett—former Canadian Ambassador to Yugoslavia during its breakup—reveals the true historical context and events that led to the Bosnian war in the 1990s.This will shock those only familiar with the false and deceptive mainstream narrative. pic.twitter.com/aaGGoQvhok

— Aleks Djuricic (@AleksDjuricic) February 4, 2024

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#SAD #započele #rat #BiH #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja