NaslovnaVESTIUložićemo sve diplomatske napore da smirimo situaciju na KiM — RT Balkan

Uložićemo sve diplomatske napore da smirimo situaciju na KiM — RT Balkan

5. feb 2024 14:30

| Obnovljeno: 5. feb 2024 14:30

Situacija je dramatična, a Kurti je faktor nestabilnosti, poručio je ministar spoljnih poslova

Srbija će uložiti sve diplomatske napore da se na Kosovu i Metohiji smiri situacija i nastavi dijalog između Beograda i Prištine, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru za “Kosovo onlajn”.

“Mi smo posvećeni miru i dijalogu, ali sigurno nećemo dozvoliti kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosmetu”, podvukao je Dačić, podsetivši da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će Srbija zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, kao i da će poslati pismo svim članicama tog tela i svim članicama EU, kako bi ih upoznao sa situacijom i položajem srpskog naroda na Kosmetu.

Situacija u južnoj srpskoj pokrajini je, prema Dačićevim rečima, veoma dramatična i potvrđuje da je Aljbin Kurti glavni faktor nestabilnosti. Poruke međunarodne zajednice jesu bile oštre, ali je, prema Dačićevom mišljenju, važnije šta će uslediti.

“Situacija na Kosovu i Metohiji je veoma dramatična i pokazuje se da smo bili u pravu svih ovih godina kada smo govorili da je Kurti glavni faktor nestabilnosti, da je jedno bure baruta koje može da zapali čitav region”, rekao je Dačić, ukazujući na niz jednostranih činova terora nad srpskim narodom, hapšenjem, pokušajima ubistava i ubistvima, blokadom srpske robe.

Kurti je doveo na vlast albanske gradonačelnike u opštine u kojima ne živi nijedan Albanac, a oni, umesto da formiraju Zajednicu srpskih opština, odlučuju da te opštine uđu u zajednicu albanskih opština, kaže Dačić.

“Imate svakodnevne upade naoružanih grupacija iz Prištine, što je suprotno Briselskom sporazumu. Imate sada pokušaje da se zabrani dinar na Kosmetu i upad u srpske institucije na Kosovu i Metohiji. Sve nas to dovodi pred dilemu da li je međunarodna zajednica faktor koji treba da doprinese miru i stabilnosti, da li ima ulogu kakva joj je predviđena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Briselskim sporazumom, ili se nalazi u ulozi smirivanja Beograda da bi Priština lakše ostvarila svoje ciljeve”, objasnio je on.

Dačić: Odricanje od Kosova ne sme biti cena za EU

Dačić je naglasio da, kada su u pitanju izjave međunarodne zajednice, treba ispratiti šta će uslediti nakon njih.

“Naravno da su te verbalne izjave, uz manje više primedbi na njihov ton i na pokušaj da se optuže obe strane, dosta oštre u odnosu na Kurtijev režim u ovom trenutku. Da li će to biti efektivno zavisi isključivo od toga da li će Kurti poslušati njihove primedbe. Iz dosadašnje prakse imali smo primere da on apsolutno ne reaguje ni na kakve pritiske koji dolaze iz inostranstva jer smatra da ima podršku određenih zemalja, pre svega Nemačke, da radi po svome”, dodo je on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Uložićemo #sve #diplomatske #napore #smirimo #situaciju #KiM #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja