NaslovnaVESTIDeca smo Svetog Save - Vesti online

Deca smo Svetog Save – Vesti online

Hadži Marko Vujičić

Patrijarh srpski Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije darovao je svetosavskim paketićima učenike beogradskih osnovnih škola na Velikom svetosavskom saboru u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Na ovoj manifestaciji bilo je oko 5.000 đaka, a počela sa molitvom Oče naš koju su recitovala sva okupljena deca, nakon čega je hor hrama Svetog Save “Rastko” otpevao himnu Svetom Savi.

Patrijarh Porfirije je deci rekao da je Hram Svetog Save najvažnija kuća srpskog naroda i iskazao radost učenicima beogradskih osnovnih škola jer su došli tu,

– Dolazeći ovde, potvrđujemo da zaista jesmo deca Svetog Save, njegovi učenici, njegova braća i sestre, njegovi prijatelji i pokazujemo da je ono što je učinio Sveti Sava, a to je ljubav celim svojim bićem prema Bogu i prema svom narodu, a naročito prema deci, ono što sve nas ujedinjuje, dovodi nas ovde u hram i čini da se možemo zvati decom Svetog Save – rekao je patrijarh.

Najvažnije je, prema njegovim rečima, da znamo da treba da učinimo sve da jedni druge volimo.

– Najpre da volimo svoje mame i tate, svoju braću i sestre, zatim svoje drugove i drugarice i ako tako volimo jedni druge, onda kao i Sveti Sava možemo da volimo čitav svet i čitavu ljudsku prirodu – rekao je on.

Dodao je da to što volimo jedni druge i to što volimo Svetog Savu ne znači da ponekad nećemo učiniti nešto pogrešno, ali da je onaj koji voli, spreman da kaže “izvini” ako je učinio nešto što nije u redu.

– Kada imamo ljubavi spremni smo da primimo izvinjenje i da oprostimo onima koji su nam učinili nešto što nam se ne dopada – rekao je on.

Nakon obraćanja osnovcima, patrijarh je blagoslovio sve okupljene u hramu, a zatim im podelio svetosavske paketiće.

Okupljeni učenici beogradskih osnovnih škola su patrijarha Porfirija ispratili pesmom “Deca neba” u izvedbi dečijeg hora “Rastko”.

Među osnovnim školama koje su učestvovale u dodeli paketića su “Đura Jakšić”, “Jovan Dučić”, “Dositej Obradović”, “Stefan Nemanja”, “Svetozar Miletić”, “Mika Alas”, a paketiće su primila i deca iz specijalnih škola kao i deca iz hora.

U okviru programa su pored horova hrama Svetog Save i beogradske bogoslovije učestvovali i glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić koji su vodili ceo program.

Zabrinut zbog nesloge

Patrijarh je prethodnih dana rekao da se divi veri i hrabrosti srpskog naroda i sveštenstva na KiM.

– Brine me srpska nesloga, spremnost ljudi da, sami za sebe ili kao članovi različitih organizacija, radi sopstvenog interesa jednostavno i hladno zaborave na KiM, na naše svetinje, i isto tako zaborave na ljude, na pravoslavne Srbe koji žive pod pritiskom i u getu, ostave ih na milost i nemilosti drugih – rekao je tada, a saopštila je SPC.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Deca #smo #Svetog #Save #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja