NaslovnaVESTIHajka ne prestaje - Vesti online

Hajka ne prestaje – Vesti online

EPA/Georgi licovski

Udar na Srbe po svim osnovama, postaje svakodnevica na Kosovu i Metohiji, a nakon ukidanja dinara nove mete Prištine su bile poslovnice Pošta Srbije u Ugljaru kod Kosova Polja i u Goraždevcu. U Ugljaru je poslovnica obijena, opljačkana i demolirana.

To je, kako je saopštila Kancelarija za KiM, direktna posledica odluke premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da ukine dinar na KiM i Srbima onemogući svaki vid normalnog života.

Ekstremisti su sa pošte skinuli video-nadzor, ukrali kasu sa novcem i uništili prostorije te ustanove, isprevrtali stolove, ormare, izvalili vrata.

– Svaka Kurtijeva antisrpska odluka i potez direktni su signal ekstremistima da krenu u lov i napad na sve srpsko, a ohrabreni dodatno činjenicom da neće biti ni uhapšeni ni procesuirani, pa osim škola, ambulanti, vrtića, srpskih kuća sada na red dolaze i pošte – kažu oni.

Zemlje Kvinte saučesnici

U Goraždevcu je tzv. kosovska policija uhapsila radnike Pošte Srbije, a vozilo im je konfiskovano, kao i novac za isplatu penzija. Priveden je vozač V. M. i njegov pratioc V. P. koji su posle više sati pušteni, a iz policije tzv. Kosova je saopšteno je da je u Goraždevcu zaplenjeno 4.000.000 dinara (oko 34.000 evra) i četiri vreće sa pismima.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek je rekao da ukidanje dinara na KiM znači progon Srba i svih srpskih institucija i da je to uvod u egzodus srpskog naroda.

– Ovo je Kurtijeva “oluja” za Srbe, a bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice, rekao je Elek na konferenciji za novinare.

Najavio i da će SL uputiti pismo zemljama Kvinte, ukazujući će oni postati “direktni saučesnici” ako dođe do srpskog egzodusa iz pokrajine.

Istakao je da je ugroženo oko 100.000 Srba i i da ukidanje dinara stavlja Srbe u nepodnošljiv položaj i uvod je u totalni egzodus srpskog naroda.

Demonstracija sile

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da od trenutka kada je Priština donela odluku o zabrani korišćenja dinara se videlo na koji način se Aljbin Kurti, Svečlja i ostali obračunavaju sa srpskim narodom na KiM , naročito u Metohiji, gde su Srbi najranjiviji, gde su povratnici.

– Neprihvatljiv je način na koji Kurti pre svega demonstrira silu prema srpskom narodu. Ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima da prime penzije i socijalna davanja i to povratnicima, jer su ta četiri miliona dinara bila namenjena za tu vrstu isplate – naveo je Petković i dodao da je zbog Kurtijevog nasilja “dogorelo do noktiju” i da zbog toga Srbija traži hitnu sednicu SB UN.

Psihološki udar

Maltretiranje i privođenje radnika Pošte u Goraždevcu je, kako je rekao direktor Pošte Srbije za KiM Ivan Milojević, nedopustivo i da ne postoji nijedno krivično delo koje su počinili. On je pozvao je međunarodnu zajednicu da sa reči pređe na dela. Predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje u Ugljaru Aleksandar Trajković kaže da je pljačka pošte u ovom mestu deo pritiska na Srbe, kako bi se iselili sa KiM.

– Ovo je psihološki udarac na stanovništvo koje više ne može da podnese ovakve pritiske – rekao je Trajković i ukazao da je taj novac bio namenjen za stanovništvu te opštine, za oko 5.000 ljudi.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer. je osudio akciju tzv. kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo Pošte Srbije i novac za socijalna davanja koji je obezbedila Srbija. On je na platformi X naveo da očekuje da vlasti Kosova osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja.

Poziv građanima

Kancelarija za KiM je pozvala “sve naše građane na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije i da izdrže, jer će Srbija pronaći način da im omogući isplatu plata, penzija i socijalnih davanja”.

– Zločinačkom delovanju Aljbina Kurtija, koji na ovaj način ne demonstrira silu, već nervozu i strah zbog popuštanja međunarodne podrške njegovom režimu, staće se na put – navedeno je u saopštenju.

Divljanje

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić saopštio je da premijer Aljbin Kurti ”danonoćno čisti preostale Srbe” sa KiM i da je vreme da međunarodna zajednica iskoristi sva raspoloživa sredstva da se prekine ”Kurtijevo divljanje”.

Podrška Vučiću

Potpredsednik SL Dragiša Milović, smatra da upad u prostorije privremenih organa Peć i Istok ukazuje na to da Srbi na KiM nemaju perspektivu i da je cilj njihovo iseljavanje. O tome su, kaže, obavešteni i predstavnici međunarodne zajednice koji su saglasni da se dijalogom može doći do rešenja. Podržao je predlog predsednika Aleksandra Vučića da se hitno sazove sednica SB UN, i da učini sve da u razgovorima sa međunarodnom zajednicom odbrani pravo na opstanak na KiM.

Osvajali i pustu fabriku

Pripadnici tzv. kosovske policije su, sa nekoliko džipova, upali u objekat Fabrike vijaka u Brnjaku koja je zatvorena 1995. godine. Uz njih je bio, prema saznanjima “Kosovo onlajna”, i tzv. ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja. Fabrika je na sto metara od ambulante i škole, a u objektu nije bilo ni čuvara ni mašina.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Hajka #prestaje #Vesti #online

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja