NaslovnaVESTIKo je Mark Veler, Kurtijev savetnik koga Vučić optužuje da upravlja njegovim...

Ko je Mark Veler, Kurtijev savetnik koga Vučić optužuje da upravlja njegovim akcijama — RT Balkan

5. feb 2024 21:50

| Obnovljeno: 5. feb 2024 21:50

Već duže vreme premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti vuče poteze mimo zemalja Kvinte, pa se postavilo pitanje ko stoji iza takvih “slobodnih” odluka Prištine

Kurti ima savetnika iz Velike Britanije, Nemca poreklom, o kome će tek biti reči narednih dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na taj način pojasnio poteze koje Kurti već duže vreme povlači, a koji odstupaju od preporuka zemalja Kvinte.

Ko je spomenuti Nemac i od kada radi za Prištinu?

Prošle godine tokom boravka u Briselu, u društvu Kurtija viđen je profesor Mark Veler. 

Ovaj čovek nije novajlija u dešavanjima na Balkanu, jer je bio “pravni savetnik britanske vlade” na Konferenciji u Rambujeu 1999. godine gde je otvoreno bio na strani Prištine.

Nije poznato u kom svojstvu se Veler pojavio u Briselu, ali je sigurno da ima velikog uticaja na trenutnu vlast u Prištini.

Professor Marc Weller is joining Kosovo's delegation in Brussels today. A top legal scholar, he has served as Counsel in the International Court of Justice. He holds the Chair of International Law and International Constitutional Studies at the University of Cambridge. pic.twitter.com/H0703V4SFx

— Admirim (@admirim) February 27, 2023

Ovaj profesor na Katedri za međunarodno pravo i međunarodne ustavne studije na Univerzitetu u Kembridžu se već tri decenije aktivno bavi pitanjem secesija, pre svega na prostoru Balkana i nekadašnje Jugoslavije. Bivši je direktor i član Lojterpaht centra za međunarodno pravo.

Radio je kao viši ekspert Ujedinjenih nacija za posredovanje i veoma je iskusan stručnjak za međunarodno rešavanje sporova. 

Veler je doktorirao međunarodno pravo i međunarodne odnose, pravo i ekonomske i društvene nauke na univerzitetima u Kembridžu, Frankfurtu i Hamburgu, i magistrirao na Flečer školi i Univerzitetu u Kembridžu.

Na osnovu biografije koju je objavio Univerzitet Kembridž, Veler je takođe doprineo izradi Ustava Kosova, kao i izradi Zakona o zaštiti manjina na Kosovu i Statuta Konsultativnog veća zajednica.

Pored Robina Kuka, Mark Veler bio je jedan od posebnih savetnika Tonija Blera.

Objavio je 2009. knjigu pod nazivom “Osporena državnost: borba Kosova za nezavisnost” u kojoj iznosi sve svoje aktivnosti, ali i aktivnosti Zapada sprovedene u nameri da takozvano Kosovo postane država.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mark #Veler #Kurtijev #savetnik #koga #Vučić #optužuje #upravlja #njegovim #akcijama #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja