NaslovnaVESTIPriština ima pravo da sprovodi svoje "zakone" — RT Balkan

Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone” — RT Balkan

5. feb 2024 13:48

| Obnovljeno: 5. feb 2024 13:48

Nemački ministar odbrane ponovio je da je Berlin među najvećim pristalicama prištinske “državnosti”

Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone”, ali je potrebna adekvatnija komunikacija, poručio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom današnje posete Prištini, komentarišući nedavno donetu uredbu o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji.

“Potrebno je adekvatnije komunicirati kako ne bi bilo straha i nedostatka informacija. To su bezbednosne garancije koje doprinose miru uopšte. Svesni smo da Kosovo ima pravo da sprovodi svoje zakone, ali deeskalacija uključuje i legitimne mere u smislu uspostavljanja evra kao jedinstvene valute, ali to treba da se saopšti na odgovarajući način, kako niko ne bi bio uplašen ili dezinformisan”, rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Istovremeno on je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog sa Beogradom uz posredovanje EU.

“Tek tada ćemo pristupiti integraciji Kosova i regiona. To uključuje sprovođenje kataloga mera dogovorenih u Ohridu, to bi trebalo da bude cilj”, rekao je on.

Kako je istakao, Nemačka je najveći pobornik “Kosova” posle Sjedinjenih Američkih Država.

“Posle SAD, Nemačka je jedna od najvećih pristalica Kosova, i sa civilne i sa vojne tačke gledišta. Tako će biti i ubuduće. Već sada uspešno sarađujemo u mnogim oblastima, najbolji primer je Međunarodni centar za potragu i spasavanje i sporazum o obuci oficira i podoficira”, rekao je on.

Dodao je da stabilnost igra veliku ulogu ne samo za Zapadni Balkan, već i za celu Evropu.

“Zahtev dana je deeskalacija. Savezni kancelar Šolc je istakao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, ali to kao uslov predviđa dijalog i niko ne sme i ne može da bude zainteresovan za dalje zatezanje situacije. S obzirom na tenzije sa Srbijom, jasno pozivamo na obazrivost i oprez”, rekao je on.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Priština #ima #pravo #sprovodi #svoje #zakone #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja