NaslovnaBIZNISU kojim zemljama građani imaju najviše, a u kojim najmanje RASPOLOŽIVOG NOVCA?

U kojim zemljama građani imaju najviše, a u kojim najmanje RASPOLOŽIVOG NOVCA?

Dve trećine najprosperitetnijih zemalja sveta nalaze se u Evropi, prema Legatum indeksu prosperiteta iz 2023. Međutim, nejednakost prihoda je rasprostranjena širom starog kontinenta.

Prosečni prihod domaćinstva koji se izdvaja za potrošnju i štednju značajno varira, ne samo između zemalja članica EU, već i drugih evropskih zemalja.

Čini se da postoji jasna geografska podela: najviši nivoi srednjeg raspoloživog dohotka zabeleženi su u zapadnim i nordijskim zemljama, dok su nivoi niži u većini južnih i istočnih država. Pristup robama i uslugama u zemlji u velikoj meri zavise od raspodele dohotka, koja uveliko varira, što uzrokuje nejednakosti.

Može biti teško precizno uporediti nivoe raspoloživog dohotka u zemljama zbog različitih poreskih režima i nivoa cena. Međutim, jedan od načina da se izmere i uporede razlike je gledanje srednjeg ekvivalentnog raspoloživog dohotka po stanovniku u standardu kupovne moći (PPS) u svakoj zemlji, što daje predstavu o životnom standardu.

Novac (Freepik)

Raspoloživi prihod domaćinstava je ono što domaćinstva imaju na raspolaganju za potrošnju i štednju nakon poreza i transfera, kako je definisao Evrostat, statistički zavod EU. Ovaj prihod je „ekvivalisan“ – prilagođen veličini i sastavu domaćinstva – kako bi bio uporediv za sva domaćinstva.

PPS u međuvremenu pomaže da cene budu uporedive između zemalja. To je vrsta veštačke valute koja uklanja razlike u nivou cena, čineći da jedan PPS može kupiti istu robu ili uslugu u bilo kojoj zemlji.

Koje zemlje imaju najveći i najniži raspoloživi dohodak u Evropi?

Imajući sve ovo na umu, koje zemlje imaju najveći i najniži raspoloživi dohodak u Evropi? I koliko je rasprostranjena nejednakost prihoda?

U 2022. srednji raspoloživi prihod po stanovniku u EU kretao se od 9.671 PPS u Bugarskoj do 33.214 PPS u Luksemburgu. Prosek u EU bio je 18.706 PPS po stanovniku.

Kada se uključi Evropska zona slobodne trgovine (EFTA) i zemlje kandidati za članstvo u EU, Luksemburg je pratila Norveška (27.090 PPS) i Švajcarska (26.389 PPS). Ova brojka je takođe bila nešto iznad 25.000 PPS u Holandiji i Austriji.

legatum

Luksemburg (Unsplash)

Prosečni raspoloživi dohodak po stanovniku bio je iznad proseka EU u pet nordijskih zemalja. Dok je Norveška bila druga, niko od ostalih nije ušao u prvih pet. Finska (20.941 PPS) je zauzela 10. mesto, a Švedska (20.573 PPS) je pozicionirana na 13. od 35 zemalja na listi. Island i Danska zauzeli su 7. odnosno 8. mesto.

Kada je reč o Srbiji ona je na 52. poziciji na ukupnoj rang listi Legatum Indeksa prosperiteta. Naša zemlja je od 2011. napredovala na tabeli za 14 mesta.

Prema ovim istraživanjima Srbija ima najsnažnije rezultate u oblasti društvenog kapitala i uslova života, ali je najslabiji u oblasti prirodnog okruženja, i u radu Vlade. Najveći napredak u odnosu na pre deceniju zabeležen je upravo u društvenom kapitalu.

Velika četvorka

Gledajući četiri najnaseljenije zemlje EU, medijan raspoloživog dohotka bio je iznad proseka EU u Nemačkoj (23.197 PPS) i Francuskoj (20.575 PPS), dok je bio niži u Italiji (18.472 PPS) i Španiji (17.254 PPS).

Hrvatska, poslednja zemlja koja je pristupila EU, imala je viši medijan raspoloživog dohotka od šest zemalja EU, piše Investitor. Zemlje zapadne i nordijske Evrope prijavile su najviše nivoe srednjeg raspoloživog dohotka, dok je većina južnih i istočnih država imala niže nivoe.

Zemlje kandidati za članstvo u EU imale su najniži medijan raspoloživih prihoda na listi. Albanija (4.385 PPS) je na dnu, a slede Severna Makedonija (5.988 PPS) i Turska (6.210 PPS).

Nejednakost prihoda se produbljuje

Kada se uzme u obzir prihod u evrima za razliku od PPS-a, nivoi nejednakosti prihoda širom Evrope izgledaju posebno oštri. Raspon srednjeg raspoloživog dohotka po stanovniku varirao je od 5.378 evra u Bugarskoj do 45.310 evra u Luksemburgu u EU 2022. Prosečni raspoloživi dohodak za EU u celini iznosio je 19.083 evra.

legatum

Sofija, Bugarska, Legatum (Unsplash)

Cifra je bila veća od 35.000 evra u pet zemalja, i to u Švajcarskoj (44.753), Islandu (39.918), Norveškoj (39.206) i Velikoj Britaniji (37.934 evra). U Nemačkoj je iznosio 25.000 evra, a u Francuskoj 23.053.

Možda ne iznenađuje da je medijan raspoloživog dohotka u evrima bio znatno niži u zemljama kandidatima za EU: 3.000 evra u Albaniji, Turskoj i Severnoj Makedoniji.

Kako se promenio raspoloživi dohodak u proteklih pet godina?

Nekoliko zemalja je značajno povećalo svoj medijan raspoloživog dohotka po stanovniku u evrima u proteklih pet godina, kada se posmatra procentualno povećanje. Porastao je za više od 40 odsto u devet država članica EU i dve zemlje kandidata između 2017. i 2022. godine, ili najnoviji dostupni podaci u poslednjih pet godina. Promena je iznosila 17 odsto za celu EU.

Najveći rast zabeležila je Rumunija sa 101 odsto, a slede Srbija (68 odsto) i Litvanija (66 odsto).

Procentualna promena u zemljama u kojima je srednji raspoloživi dohodak bio viši od proseka EU zabeležila je vrlo malo kretanja, kao što je jedan odsto u Švajcarskoj, dva odsto u Norveškoj i pet odsto u Francuskoj i Švedskoj.

Bukurešt, Rumunija, Legatum (BIZLife)

Turska je bila jedina zemlja u kojoj je srednji raspoloživi dohodak pao – konkretno za 27 odsto, ili 1.000 evra.

Kada se posmatraju promene u evrima, a ne u procentima, najveći rast je zabeležio Luksemburg (8.995 evra), a slede ga Irska (6.181) i Holandija (5.976).

Prosečno povećanje u EU iznosilo je 2.802 evra, dok je u Nemačkoj poraslo za 3.080, a u Francuskoj 1.093 evra.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#kojim #zemljama #građani #imaju #najviše #kojim #najmanje #RASPOLOŽIVOG #NOVCA

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja