NaslovnaPLANETAEgipat dobio odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu...

Egipat dobio odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

KAIRO – Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

“Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što pre postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze”, rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

Palestinski Hamas saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, “kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre”.

Saudijska Arabija: Neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom bez nezavisnosti Palestine

Saudijska Arabija je obavestila SAD neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim, saopštilo je danas saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je još jedan uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.

U utorak je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajeda dobila pozitivne povratne informacije o tome da su Saudijska Arabija i Izrael spremni da nastave diskusije o uspostavljanju odnosa.

Rijad je uputio poruku SAD da potvrdi svoj nepokolebljiv stav Vašingtonu o palestinskom pitanju nakon Kirbijevih komentara, saopštilo je saudijsko ministarstvo.

Blinken traži sastanak “tet-a-tet” sa načelnikom Generalštaba IDF

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se danas, tokom posete Izraelu, nasamo sastane sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Hercijem Halevijem, ali je iz kancelarije premijera ta ideja odbačena, piše izraelska štampa.

Prema najavi Stejt departmenta, Blinken bi sa Halevijem trebalo da se sastane u 12:15, sat vremena posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Kako međutim navodi “Izrael Hajom”, iz Netanijahuove kancelarije je na takav “neuobičajeni zahtev, čak i od Amerikanaca”, stigao sledeći odgovor: “Sastanak će se održati kao i obično, u okviru sastanka sa premijerom”.

Tokom Blinkenovih prethodnih poseta Izraelu od početka sukoba sa Hamasom, njegovi jedini susreti sa Halevijem bili su tokom sastanaka sa članovima izraelskog ratnog kabineta, navodi “Tajms of Izrael”.

Sanders: SAD su saučesnik u izazivanju katastrofe u Gazi finansijskom podrškom

Američki senator iz države Vermont, Berni Sanders, izjavio je da su SAD “saučesnik u izazivanju humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze kroz finansijsku podršku Izraelu”.

“Neka sam proklet ako dam još jedan novčić vladi (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua da bi nastavila rat protiv palestinskog naroda”, napisao je Sanders na platformi X.

Sanders, nezavisni kongresmen blizak demokratama, iznudio je u januaru glasanje o rezoluciji kojom bi se nametnuli uslovi za pomoć Izraelu, objavila je Al-Džazira.

Senatori su velikom većinom glasali protiv toga predloga. 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Egipat #dobio #odgovor #Hamasa #okvirni #sporazum #prekidu #vatre #Pojasu #Gaze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja