NaslovnaRAZONODALepota starenja viđena objektivom

Lepota starenja viđena objektivom

Pozne godine, penzija, seda, proređena kosa, otuđenost od kolega i prijatelja, pokoja šetnja, povremena poseta dece, i najveći deo utrošenog vremena u fotelji, ispred televizora. Jedni će reći: ništa teže od starosti. Drugi o tome ne razmišljaju. Starost svako preživljava i podnosi na svoj način.

Vidljivo je to na svakom koraku, a ponajviše, čini se, na fotografijama –  eksponatima izložbe „Lepota starenja”, održanoj nedavno u beogradskoj Ustanovi kulture „Parobrod”. Na najbolji mogući način fotografije prikazuju pozitivnu sliku starosti, ali znanje i veštine vremešnih ljudi, njihove emocije i dostojanstvo. Foto-savez Srbije i Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity” zaslužuju pohvale za ideju i organizovanje izložbe. Uostalom, nije bez razloga Nadežda Satarić, predsednica upravnog odbora ovog udruženja, poručila da se i na ovaj način afirmiše aktivno i zdravo starenje, s porukom da je svako doba lepo i da je starost jedna od normalnih razvojnih faza u životu svakog pojedinca.


Ljubica i Sreten

Prema popisu iz 2022. godine, u Srbiji živi više od 1,4 miliona onih koji imaju 65 i više godina. Prosečna starost našeg stanovništva je gotovo 44 godine. Koliko brinemo o starijima  pokazuje svakidašnjica. Nisu nam potrebne ankete, istraživanja, analitičari… Usamljenost caruje u gradovima, baš kao i u selima. Sve to potvrđuju uistinu umetničke, briljantne fotografije na ovoj izložbi.


Prababa i potomci

– Na izloženim fotografijama često je uočljivo samopouzdanje i ponos starijih – smatra Nadežda Satarić. – Istovremeno, one donose i radost, upoznajući nas s autentičnim likovima koji godine i iskustvo nose kao čast, privilegiju i sreću. Sve to daje nadu da će ljudi prestati da veruju da je opravdano biti nevidljiv samo zato što si star..

Starenje treba da bude aktivno i zdravo, a međugeneracijska solidarnost veća i dublja. Otuda je poruka veoma precizna: imajte razumevanja za starije. Pomozite im koliko god možete, pronađite vremena za njihove skromne prohteve.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Lepota #starenja #viđena #objektivom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja