NaslovnaRAZONODANije sprečila sina da počini masakr u školi

Nije sprečila sina da počini masakr u školi

Dženifer Krambli je prvi američki roditelj osuđen za ubistvo iz nehata, u vezi sa masovnom pucnjavom koju je izvelo njihovo dete.

Tužioci su je optužili za nemar, jer je dozvolila sinu da ima pištolj i ignorisala znake upozorenja.

Njenom suprugu Džejmsu predstoji odvojeno suđenje po istim optužbama.


Njihov sin Itan, koji sada ima 17 godina, služi doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti pomilovanja zbog ubistva četvorice i ranjavanja sedmoro školskih drugova u srednjoj školi Oksford u Mičigenu, 30. novembra 2021. godine.

Porota je sada proglasila američku majku krivom za ubistvo iz nehata, zato što nije sprečila svog sina da izvesti smrtonosnu pucnjavu u školi.

Tokom suđenja, tužilaštvo je tvrdilo da je Dženifer odgovorna za smrt učenika, jer je kupila pištolj četiri dana pre pucnjave, iako je njen sin imao problema sa mentalnim zdravljem i razmišljao o nasilju. 

Ona, takođe, prema tvrdnjama tužilaštva, nije spomenula pištolj školskim zvaničnicima na sastanku koji je održan nekoliko sati pre pucnjave, na kome se raspravljalo o Itanovim uznemirujućim crtežima.

Odbrana je pokušala da ospori optužbe, tvrdeći da Dženifer nije znala za planove svog sina, kao i da je mislila da je pištolj zaključan i siguran. Oodbrana je nastojala da ubedi sud da Dženifer nije imala nameru da naudi bilo kome, da je bila zabrinuta i brižna majka.

Porota je, međutim, odbacila argumente odbrane, i posle tri dana razmatranja, proglasila Dženifer Krambli krivom za sve četiri tačke optužnice.

Ona se suočava sa kaznom do 15 godina zatvora za svaku tačku. Presuda će biti izrečena 28. februara 2024. godine.

Ovo suđenje je bilo presedan u američkom pravosuđu, jer je pokazalo da roditelji mogu biti krivično gonjeni i osuđeni za dela svoje dece, ako se dokaže da su bili neodgovorni ili saučesnici. Suđenje Dženifer Krambli je, takođe, podstaklo debatu o ulozi i odgovornosti roditelja u prevenciji i sprečavanju školskih pucnjava, koje su postale česte i tragične pojave u SAD.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nije #sprečila #sina #počini #masakr #školi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja