NaslovnaVESTITurudić izabran za glavnog državnog tužioca — RT Balkan

Turudić izabran za glavnog državnog tužioca — RT Balkan

7. feb 2024 16:02

| Obnovljeno: 7. feb 2024 16:02

Uprkos porukama koje su dospele u javnost, a u kojima se vidi bliskost Ivana Turudića sa optuženima za korupciju, ovaj kandidat Andreja Plenkovića je imenovan na funkciju

Sudija Ivan Turudić postao je danas glavni državni tužilac Hrvatske, nakon što su poslanici u Saboru glasali za njegovo imenovanje.

Turudić dolazi na funkciju na predlog premijera Andreja Plenkovića, a prethodnih dana bio je u centru velikog skandala zbog poruka koje je razmenjivao sa bivšom gradonačelnicom Knina Josipom Rimac, kojoj se sudi za korupciju.

Turudić je izabran sa 78 glasova “za”, 60 protiv i dva suzdržana glasa.

Peđa Grbin (SDP) je nakon glasanja pozvao na minut ćutanja za pravosuđe “kojim ste zabili poslednji ekser u kovčeg”.

Poslanik opozicione Radničke fronte u hrvatskom parlamentu Katarina Peović je rekla da je Turudić za vreme rata učestvovao u legalizaciji otete imovine virovitičkih Srba.

“Turudić je pre 30 godina, ne slučajno, postao predsednik Opštnskog suda u Virovitici i sa te pozicije je 90-ih legalizovao otetu imovinu virovitičkih Srba. Fiktivnom tužbom se potraživala imovina. Taj igrokaz je išao otprilike ovako”, navela je Peović i dodala:

“Mazneš Srbinu auto, onda nađeš dva svedoka koji kažu da si Srbinu platio auto, pa se objavi na tabli suda i tamo stoji ta presuda. Srbin se ne oglasi i onda mu se oduzme imovina”.

Protiv izbora Turudića bio je veći deo stranaka opozicije, deo javnosti i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je tvrdio da raspolaže dokazima da za njegov izbor postoje bezbednosne prepreke.

“Postoje bezbednosne prepreke, dajem Plenkoviću par dana da se sa tim upozna”, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović kada je Plenković predložio Turudića.

Deo “bezbednosnih prepreka” otkrio je “Jutarnji list”, objavljujući poruke Turudića sa nekadašnjom gradonačelnicom Knina i poslanicom Josipom Rimac, protiv koje se vodi više postupaka za korupciju.

U tim porukama, ona se njemu obraća sa “Radosti”, on njoj sa “Lipoto”. Razmenjivali informacije, tražili jedno drugome usluge. Ali, to nije sve.

Prema Milanovićevim rečima, Turudić se kao predsednik suda 2015. godine tajno sastajao sa fudbalskim menadžerom Zdravkom Mamićem, dok je bio pod istragom.

Hrvatsko pravosuđe u raljama "bagre": Milanović od Plenkovića traži sednicu za nacionalnu bezbednost

U više navrata mediji su Turudića pitali za njegov odnos s poslanicom Rimac, a svaki puta je odgovorio kako njih dvoje nisu prijatelji. Ipak, poruke koje su sada procurile u javnost, bacaju sumnju u istinitost tih tvrdnji. Poruke su razmenjene u periodu između 2016. i 2020. godine, a predstavljaju sadržaj iz zaplenjenog telefona Josipe Rimac.

Uprkos burnoj reakciji javnosti i protivljenju opozicije, Plenković nije odustao od Turudića, da bi on na kraju bio izabran za glavnog državnog tužioca.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Turudić #izabran #glavnog #državnog #tužioca #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja