NaslovnaPLANETAUkrajina će morati da mobiliše još vojnika

Ukrajina će morati da mobiliše još vojnika

Ukrajina će biti prinuđena da mobiliše još vojnika zbog velikih gubitaka, smatra šef radne grupe za koordinaciju pomoći Ukrajini pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-major Kristijan Frojding.

– Ukrajina će svakako morati da mobiliše više vojnika, makar samo zbog brojnosti žrtava, koliko možemo da procenimo, kao i zbog toga što je potrebno obnoviti vojne jedinice, od kojih su neke na frontu 24 meseca – rekao je Frojding u intervjuu za RND. 

Istovremeno je dodao da se u Ukrajini trenutno razgovara o karakteru i razmerama mobilizacije.

– Ovo je politički i društveni pregovarački proces, u kojem određenu ulogu igra i demografska situacija u Ukrajini – naglasio je general-major. 

Ukrajinci, rekao je on, “moraju da obrate istu pažnju na ekonomsku održivost države kao i na njene vojne sposobnosti”.

AP Photo/Libkos

 

Komentarišući nestašicu municije u Ukrajini, Frojding je istakao da “snabdevanje municijom ostaje centralno pitanje za podršku Zapada”.

– Samo iz Nemačke ćemo ove godine verovatno moći više nego udvostručiti snabdevanje artiljerijskom municijom – naveo je on.

Govoreći o mogućim isporukama krstarećih raketa “taurus” Kijevu, general-major je ukazao da “Ukrajinci već koriste oružje dugog dometa iz drugih država”.

– Ali, nijedan sistem oružja nije superoružje ili sredstvo koje menja pravila igre. Sve se svodi na to da vojno rukovodstvo namerno koristi to što ima na raspolaganju, mudro kombinuje i odmerava mogućnosti neprijatelja. To dovodi do vojnog uspeha, a ne simbolično, navodno, superoružje – zaključio je on.

AP Photo/Jae C. Hong

 

– Mnogo je važnija dugoročna strukturirana izgradnja kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga, u kojoj smo trenutno angažovani – nastavio je general-major.

I ovde, rekao je on, Nemačka preuzima vodeću ulogu u jednoj od ključnih oblasti – protivvazdušnoj odbrani, preneo je Sputnjik.

Frojding je kritikovao izveštaje o neslaganjima između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukrajina #će #morati #mobiliše #još #vojnika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja