NaslovnaVESTIVučić: Čuvaćemo stabilnost - moja reč znači više nego mnogi potpisi u...

Vučić: Čuvaćemo stabilnost – moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, bez rukavica i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i u Evropi.

“Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost”, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

“A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa”, rekao je predsednik.

Uklanjanje dinara sa KiM protivzakonito i predstavlja provokaciju

Predsednik Srbije rekao je danas da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.

“Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Što se tiče Kosova i Metohije naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike. 

“Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize”, rekao je Vučić.

Novac će našem narodu na KiM ovako ili onako biti obezbeđen

Vučić je izjavio da je Srbija u teškoj situaciji povodom zabrane ulaska na KiM vozilu koje je prevozilo novac za srpski narod na toj teritoriji, ali da će novac, kako je rekao, “ovako ili onako biti obezbeđen”. 

To je rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će Srbija preduzeti povodom ovakve odluke Prištine. 

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“>

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vučić #Čuvaćemo #stabilnost #moja #reč #znači #više #nego #mnogi #potpisi #regionu #Evropi

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja